Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Dluhopisy  |  21.04.2017 09:23:23

4 trendy na evropském trhu s firemními dluhopisy

Rostoucí zájem o evropské korporátní dluhopisy, zejména na trzích v USA a pokračující program Evropské centrální banky na nákup těchto dluhopisů tlačí k nule (dluhopisy s maturitou <3 roky). Výrazný pokles výnosových křivek zaznamenaly nejen dluhopisy prémiových emitentů, ale také dluhopisy s úvěrovým ratingem B, BB a méně. Zdá se tedy, že ani korporátní dluhopisy již nejsou schopny nabídnout zajímavý výnos, a to ani přes rostoucí rizika, jež se na trhu s firemními dluhopisy objevují (rostoucí inflace, horší vyhlídky udržitelnosti současného ekonomického růstu zemí EU, rostoucí politické riziko, zejména v Itálii a Francii).    

1.      Růst emisí v USD

Objem korporátních dluhopisů emitovaných v USD převyšuje emise v EUR o více než 80 %. Evropské firmy si dolarovými emisemi zajišťují dlouhé peníze. Americké dluhopisové trhy jsou v tomto směru vyspělejší, tj. firmy jsou zde schopny prodat velké objemy dluhopisů s dlouhou splatností za velmi nízké úroky.   „Evropské společnosti těží z vyspělosti amerických dluhopisových trhů, kde je normální, že se firmy financují prostřednictvím dluhopisů. V Evropě, i přes rostoucí oblibu emisí dluhopisů, se korporace financují z větší části z bankovních úvěrů. Menší zkušenosti evropských investorů z korporátními dluhopisy emitovanými v takovém objemu má pak za následek, že i prémioví emitenti nejsou schopni v Evropě prodat tolik dluhopisů s dlouhou splatností, kolik prodají v USA“, komentuje stav evropského trhu s firemními dluhopisy Wolfgang Koeck, analytik Phoenix Investor.  

 

 

2.      Rostoucí skepticismus

82 % respondentů oslovených britskou Asociací certifikovaných finančních analytiků uvedlo, že se na trhu s firemními dluhopisy nachází bublina. Za největší riziko považují oslovení odborníci především rostoucí inflaci, jež bude tlačit na růst výnosů firemních dluhopisů.  

3.      Klesající výnosy

Program ECB na nákup firemních dluhopisů tlačí výnosy firemních dluhopisů dolů. Rovněž se zmenšuje rozdíl ve výnosech dluhopisů prémiových emitentů a výnosech rizikových dluhopisů. Zatímco v březnu 2016 byl tento rozdíl cca 440 bazických bodů, v tomto roce je to pouze 240 bazických bodů. Průměrný výnos kvalitních firemních dluhopisů se nachází 50 bazických bodů nad výnosy „bezpečných“ státních dluhopisů (tj. státní dluhopisy Německa, Nizozemí, Francie apod.).    

 

4.      Kladné výnosy nabízí kvalitní dluhopisy se splatností 3 a více let

Zatímco průměrný výnos do splatnosti kvalitních korporátních dluhopisů se splatností méně než 3 roky spadl k 0 %, průměrný výnos do splatnosti dluhopisů stejných emitentů, ovšem s maturitou 3–5 let, se nachází na 0,5 %. U dluhopisů se splatností 5–7 let již mohou investoři počítat i u kvalitních dluhopisů s výnosem do splatnosti kolem 1 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)

Přečtěte si také:

20.03.2022Jak nenaletět na trhu s firemními dluhopisy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.04.2020High yield dluhopisy nejsou akcie aneb Stres na trhu s firemními bondy trvá Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688