TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  20.04.2017 15:28:22

Výmluva na osobu blízkou stále funguje! Kdy se dá použít? PŘEHLED

Počínání šoféra stříbrného vozu zachytila palubní kamera v druhém autě. Na záběrech je jasně vidět, jak pirát nejprve udělá "myšku".

A pak druhé auto vybrzdí. Policie po prostudování videa oznámila, že o trestný čin se nejedná, protože se nestala dopravní nehoda, ani nebylo ohroženo víc lidí.

Přesto řidiči hrozila ztráta až sedmi bodů, pokuta do výše deseti tisíc a navrch až roční zákaz řízení. Nyní ovšem vše nasvědčuje tomu, že pirát nakonec vyvázne zcela bez trestu.

Podle informací TN.cz se totiž hříšník vymluvil na osobu blízkou a jeho přestupek tak skončí s největší pravděpodobností "v propadlišti dějin".

Přesto se traduje, že výmluvy na osobu blízkou už nefungují a pachatelé dopravních přestupků už se za ně neschovají. Vývoj případu zaskočil i zkušeného advokáta Jana Černého.

"Odpovědnost je na majiteli nebo provozovateli hřešícího vozu. A pokud odmítne říct, kdo seděl za volantem, hrozí mu dokonce vyšší postih," říká Černý.

Jenže to tak neplatí vždy. Sice zmizely ty nejkřiklavější případy, kdy se řidiči vyfocení radarem vymlouvali právě na to, že auto řídil někdo z jejich blízkých, ale institut osoby blízké existuje dál.
 

Kdy se na osobu blízkou nemůžete vymluvit:

Právnická nebo fyzická osoba dle § 125f zákona č. 361/2000 Sb. o přestupcích za správní delikt odpovídá pokud


- Porušení pravidel bylo zjištěno prostřednictvím automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích nebo se jedná o neoprávněné zastavení nebo stání.

- Porušení povinností řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích vykazuje znaky přestupku podle tohoto zákona

- Porušení pravidel nemá za následek smrt

Jinými slovy: Pokud špatně zaparkujete nebo vás vyfotí radar při rychlé jízdě, pokutě se fíglem s osobou blízkou nevyhnete.
 

Kdy institut osoby blízké funguje dál:

Při předvolání podle zákona o policii je policista oprávněn požadovat podání vysvětlení, a však zákon umožňuje občanům odepřít podání vysvětlení.

- 3§ 61 zákona č. 273/2008 Podání vysvětlení nesmí být od osoby požadováno, pokud by tím porušila zákonem stanovenou nebo státem uznanou povinnost mlčenlivosti, ledaže by byla této povinnosti příslušným orgánem nebo tím, v jehož zájmu tuto povinnost má, zproštěna. Osoba může vysvětlení odepřít pouze, pokud by jim sobě nebo osobě blízké způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za správní delikt.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688