Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.04.2017 15:43:23

IBM musí zabrat, jinak mu investoři přestanou důvěřovat

Společnost International Business Machines Corporation, tedy IBM, nepotěšila svými výsledky hospodaření. Největším problémem podle Jána Hladkého, analytika Patria Finance, je přetrvávající trend klesajících tržeb a nestabilní hrubé marže

IBM za první čtvrtletí roku 2017 zaostala tržbami za odhady analytiků poprvé a stále se potýká s komplikacemi na mnoha trzích. Investoři by si z toho měli odnést informaci, že překážky na cestě zpět k růstu bohužel stále přetrvávají. Míní tak analytici oslovení agenturou Bloomberg. „Tržby IBM poklesly již dvacátý kvartál za sebou, tentokrát meziročně o tři procenta na 18,2 miliardy dolarů a pod tržní konsensus stanovený na 18,4 miliardy dolarů,“ konstatoval Ján Hladký. 

Nebýt fúzí a akvizic, byly by výsledky hospodaření horší

Nebýt fúzí a akvizic, byly by podle něj tržby ještě o 200 bps nižší. Hrubá marže podle Jána Hladkého meziročně sklouzla o 300 bps na 44,5 %, což je daleko pod tržními odhady 46,9 %. Ze zveřejněných dat vyplývá, že čistý zisk na akcii (non-GAAP) sice mírně meziročně stoupl o 1,5 % na 2,38 dolaru a zlehka tak překonal tržní predikce, avšak je to zásluha jednorázových daňových příspěvků. „Pořád tedy nevidíme stabilní růst, výhled na rok 2017 ponechal management beze změny s čistým ziskem na akcii na úrovni 13,8 dolaru, zatímco tržní predikce počítá se 13,77 dolary, přičemž v první polovině roku by mělo být vytvořeno jen 37 procent a zbytek v druhé polovině,“ uvedl Ján Hladký. Čistý zisk na akcii za rok 2016 byl 13,73 USD.

Příběh IBM má podle analytiků nyní velmi na mále, protože investoři prý mohou ztratit trpělivost se záměry Ginni Romettyové, generální ředitelky společnosti, která firmě naordinovala strategii investic do růstových oblastí, které přinášejí vyšší zhodnocení a inovacemi do starších technologií, které by je posunuly do vyšší spotřebitelské dimenze. Jde zejména o počítače a softwary, případně operační systémy. Jenže obrat, kterým by se povedlo inovacemi změnit hodnotu výnosů, se stále IBM nedaří překonat.

IBM: Stále věří v lepší budoucnost

Podle Jána Hladkého nejsou ale všechny zprávy z IBM za první čtvrtletí roku 2017 nepříznivé. „V tomto kvartále rostly obraty jen v jedné divizi, konkrétně v Cognitive Solutions, jež vyvíjí a dodává software založený na nižším stupni umělé inteligence,“ uvedl Ján Hladký. Divize zaznamenala dvouprocentní meziroční růst (+2,8 % ex-FX) na 4,1 mld. USD. „Zejména tady se však projevily již dříve zmiňované fúze a akvizice, bez nichž bychom mohli přírůstek stáhnout na cca 1,5 procenta,“ upřesnil Ján Hladký. 

Největší divize IBM, Technology Services and Cloud Platforms, která poskytuje technická řešení pro klienty a v posledním období těšila investory mírným, ale stabilním růstem, přišla o dva velké klienty a v tomto kvartálu její tržby meziročně klesly o 2,5 % (-2 % ex-FX) na 8,2 mld. USD. Podle managementu by se však nemělo jednat o žádný dlouhodobější trend. Podle Jána Hladkého cloudový segment této divize posílil meziročně svoje tržby o 42 %. Těžký propad tržeb (meziročně až o 16 % na 1,4 mld. USD) ovšem zaznamenala divize Systems, která se zabývá výrobou hardware. U ní jsme však zvyklý na poměrně výraznou volatilitu a cykličnost. 

Z výhledu na rok 2017 a podle toho jak management časově rozdělil vytváření čistého zisku, můžeme podle Jána Hladkého usuzovat na rozšíření hrubé marže ve druhé polovině roku. A to po období značných investic. IBM stále chce dosáhnout 40miliardových prodejů, které získá z nových růstových produktů, a to během příštího roku. Pokud by se to povedlo, znamenalo by to skok ve srovnání s rokem 2016 o zhruba 21 procent. 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688