TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  18.04.2017 20:48:08

Turecko po referendu: Pro turisty je bezpečno jen někde, říká expert

Na stránkách českého ministerstva zahraničí lze najít doporučení pro cestování v nejrůznějších, i rizikových zemích. U Turecka zaujmou skoro až nečekaná varování turistům, kam necestovat a jakému chování se v zemi vyhnout. Mezi místa, která lidem k návštěvě ministerstvo nedoporučuje, je přitom i hlavní město Ankara.

Ministerstvo před Tureckem varuje! Máme se bát?

Toto jsou pasáže z ministerského varování: "Necestovat vůbec do jihovýchodní oblasti Turecka. Zvážit nutnost cestování do Ankary, kam doporučujeme cestovat pouze v odůvodněných případech (například pracovní/obchodní cesty, studium). V případě cest do Istanbulu sledovat aktuální bezpečnostní situaci."

Nedoporučuje se ani pohybovat v blízkosti davů, naopak "zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a zásadně se vyhýbat všem shromážděním osob". Turisté by také měli "pravidelně sledovat média a jiné informační zdroje" a informovat rodinu a blízké o místě svého pobytu. Podívat se na celé doporučení můžete zde: Turecko: Bezpečnostní situace

Je v Turecku bezpečno pro turisty?

Je tedy vůbec bezpečné cestovat letos do Turecka? "Pro nás to referendum obecně znamená uklidnění situace v tom, že je jasný výsledek, podle kterého se bude země dál vyvíjet. Bez ohledu na to, jaký máme názor na výsledek referenda, je tohle pozitivní věc, protože nebude takové napětí, jaké teď bylo před referendem," domnívá se místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Jak ale tedy vysvětlit důrazná varování ministerstva zahraničí? "My jsme ve velmi úzkém spojení s ministerstvem zahraničí a oceňujeme, že si dávají tu práci, aby rozlišovali mezi jednotlivými destinacemi. Ono to sice vypadá zdánlivě dramaticky, když si čtete, kterým všem místům se máte vyhnout. Ale je to pořád lepší, než kdyby ministerstvo zahraničí rovnou vzkázalo - nejezděte do Turecka," vysvětlil místopředseda asociace cestovek Jan Papež.

Výhodou podle něj je i to, že v Turecku drtivá většina turistů cestuje do letovisek, která jsou mimo velká města a tedy i ohniska případného napětí a rizik. Kromě toho si podle Papeže Turci dávají velký pozor, aby turistiku neohrozili.

"Turistiku v Turecku drží rodinné korporace a rodinné klany. Všechny jsou nějakým způsobem angažované v politice a všechny se budou snažit o to, aby situace v Turecku byla z hlediska turistiky a turistů co nejklidnější. . To znamená, že ať je tam u moci kdokoli, bude se snažit, aby země byla relativně klidná pro turistiku," míní Jan Papež.

 

Zlevní kvůli napětí v Turecku zájezdy i nákupy?

Na levnější ceny zájezdů se zřejmě těšit nemůžeme. Ceny zájezdů, ubytování a služeb už asi padat nebudou. Klesaly totiž podlesní dva roky - celkem asi o patnáct procent a prostor pro další zlevnění už není. Cestovní kanceláře navíc mají kontrakty podepsané dlouho dopředu a obchodují v eurech nebo dolarech. Výkyvy turecké liry se jich proto netýkají.

"Nevidíme důvod ani pro zdražování, ani pro zlevňování. Pokud se situace bude vyvíjet normálně, není důvod, aby kvůli referendu rostly nebo klesaly ceny. Pokud to nebude mít normální vývoj a to vnitropolitické napětí se projeví třeba terorismem, budeme jako cestovní kanceláře muset reagovat. Na to pak bude reagovat celý turistický svět. Zatím nic nenasvědčuje, že by v Turecku zesílil terorismus. Samozřejmě nikdo z nás neví, jakým způsobem ta zesílená moc, kterou prezident teď získá, bude použita třeba ve směru ke Kurdům. To všechno do budoucna může znamenat riziko a zvýšené napětí," připouští místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Češi mají dovolenou v Turecku rádi. Ušetří teď na kapesném?

Jedno podle něj ale bude důležité: " Jiná věc je, jak bude reagovat klient. Jak si sami turisté vyhodnotí rizika a nebezpečí a jestli budou dál v katalogu vybírat Turecko nebo se podívají po jiných destinacích. Pro českou klientelu je Turecko velmi populární destinace. Její popularita výrazně narostla v době, kdy měli problémy s bezpečností v Tunisku a v Egyptě. Zatím je prodej do Turecka trochu nižší než loni, ale probíhá relativně standardně. Jak se to bude vyvíjet dál, je v tuto chvíli brzo odhadovat. Asi někdy v polovině května budeme moci zhodnotit, jak ten prodej probíhá. Může se stát, že Turecko bude třeba hitem lastminutové nabídky."

Chaos v Turecku ale může mít vliv na místní liru. Společně s posilující korunou by tak čeští turisté mohli ušetřit alespoň na kapesném a útratách na místě. Turecká lira ale přes dění v zemi žádnými velkými výkyvy nereaguje a jak to bude dál, neví asi vůbec nikdo.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688