Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.04.2017 18:24:06

Summary: Goldman Sachs analytiky zklamal, BofA předčila očekávání

USA:

Bank of America (DIP)


Předposlední ze šestice velkých amerických bank je Bank of America, jejíž výsledky byly zejména ve spodní linii značným pozitivním překvapením. Celkové tržby dosáhly 22,6 mld. USD (+16 % yoy) při tržním konsensu stanoveném na 21,7 mld. USD. Čistý zisk na akcii vyskočil meziročně na více než dvojnásobek a na hodnotě 0,42 USD tak suverénně překonal očekávání postavená na 0,35 USD. Za tento úspěch může kombinace vyšších čistých příjmů z úroků (+5 % yoy na 11,1 mld. USD), příjmů z poplatků, obchodování a proti předešlému roku nezměněných nákladů. Výsledky jednotlivých divizí za 1Q17 jsou následující:

Retailové bankovnictví: Tržby největší divize narostly o 6 % yoy na 8,3 mld. USD. Čisté příjmy z úroků (NII) nabraly 8,5 % na 5,8 mld. USD, avšak výrazného zvýšení se dočkalo také rezervám na ztráty z poskytnutých úvěrů, které dosáhly 840 mil. USD (+60 % yoy). Průměrný objem poskytnutých úvěrů byl 260 mld. USD.
Správa aktiv: Výnosy postoupily vzhůru o 3 % yoy na 4,6 mld. USD a to hlavně díky vyšším neúrokovým příjmům jako jsou poplatky za správu aktiv. Na opačnou stranu táhl tržby nízký objem transakcí. Celkový objem aktiv pod správou dosáhl hodnoty 2,6 bil. USD.
Globální bankovnictví: Rekordní příjmy této divize ve výši 5 mld. USD (+11 % yoy) připisujeme na vrub jak čistým příjmům z úroků, tak neúrokovým příjmům. Těm pomohla také neobvykle vysoká aktivita na poli fúzí a akvizic. Značný pokles zaznamenaly rezervy na ztráty z poskytnutých úvěrů. Lepší postavení vůči energetickým rezervám je umožnilo stáhnout na 17 mil. USD z 553 mil. USD
Finanční trhy: Čisté tržby z obchodování na trzích vyskočily o 23 % yoy na 4 mld. USD, hnány především FICC segmentem (+29 % yoy), ale zahanbit se nenechaly ani akcie (+7 % yoy). Tento pozitivní vývoj reflektuje zlepšení situace na trhu s bezrizikovými produkty a také vyšší nervozita na trzích, která mimo jiné ústí ve zvýšený zájem o derivátové produkty.

Klasifikované úvěry se podařilo značné osekat a jejich poměr k celkovým úvěrům teď stojí na hladině 0,84 % (-20 bps yoy). Jak kapitálová přiměřenost CET1, tak supplementary leverage ratio (vlastní kapitál k celkovým aktivům) se mezikvartálně nezměnily. První jmenovaný je úrovni 11 %, ten druhý na 7,2 %. Trochu hroší je to s návratností vlastního hmotného kapitálu (ROTCE), jež s 10,3 % za konkurencí spíše pokulhává (Citi 8,5 %, JPMorgan 13 %, Wells Fargo 14 % a Goldman Sachs 11,5 %).

Navzdory výraznému pozitivnímu překvapení ve spodní linii výsledovky akcie Bank of America reagují mírným 1% poklesem. 

Goldman Sachs

GS vygeneroval tržby ve výši 8 mld. USD, čímž navzdory 26% yoy růstu skončil výrazně pod tržním konsensem stanoveným na 8,3 mld. USD. To samé můžeme konstatovat u čistého zisku na akcii, jenž se ani se solidním růstem o 60 % yoy na 4,23 USD nedotáhl na predikovaných 5,34 USD. Nedostatečné výsledky jsou důsledkem zejména nižších příjmů z obchodování na finančních trzích a o 15 % vyšších provozních nákladů ve srovnání s prvním kvartálem 2016. Výsledky jednotlivých divizí za 1Q17 jsou následující:

Investiční bankovnictví: Tržby se vytáhly na 1,7 mld. USD, což představuje 16% kladný rozdíl proti 1Q16. V březnu jsme byli svědky jednoho z největších primárních úpisů akcií za posledních pár let, softwarové společnost Snap Inc, ve které Goldman Sachs fungoval jako upisovatel a poradce. Znatelný krok směrem vpřed udělal také úpis dluhopisů. Příjmy z úpisu cenných papírů stouply celkově o bezmála 40 % yoy na 1 mld. USD
Institucionální klienti: Výnosy největší divize zakoply a sklouzly o 2 % yoy na 3,4 mld. USD. Zatímco příjmy z obchodování s FICC stagnovaly na 1,7 mld. USD, na straně obchodování s akciovými tituly sledujeme pokles příjmů o 6 % yoy na 1,67 mld. USD. Politická nejistota, nízká volatilita a slabá aktivita klientů jsou společným faktorem v obou případech. U akciového segmentu se dala opět vypozorovat lepší situace při obchodování s deriváty, než-li s tradičnějšími produkty.
Investice a úvěry: Příjmy této divize vykázaly značný meziroční přírůstek na 1,5 mld. USD. Přímé srovnání s 1Q16 je poměrně obtížné kvůli extrémně nízké srovnávací bázi (87 mil. USD). Určitě ale můžeme konstatovat dobrý výkon soukromého sektoru a vyšší čistý příjem z úroků jako společné jmenovatele růstu.  
Správa aktiv: Příjmy z aktivní správy aktiv si polepšily o 12 % yoy na 1,5 mld. USD na vyšších poplatcích plynoucích také z většího objemu dlouhodobých aktiv pod správou. Hodnota všech spravovaných aktiv však zůstala víceméně nezměněna na 1,37 bil. USD.

Kapitálová pozice je nadále stabilní, i když došlo k mírnému zhoršení ukazatele CET1 z 13,1 % na 12,9 %. Supplementary leverage ratio (vlastní kapitál k celkovým aktivům) se pořád drží na 6,4 %. Oba ukazatele se tedy nacházejí pohodlně nad regulatorní hranicí. Návratnost vlastního kapitálu je ve 1Q17 na úrovni 11,4 %, což za konkurencí spíše pokulhává (Citi 8,5 %, JPMorgan 13 % a Wells Fargo 14 %). Výsledky Goldman Sachs v tomto kvartálu zdaleka nenaplnily očekávání a jejich akcie tak dnes odepisují 4 %.     

Johnson & Johnson

Dnešní druhá čísla ze zdravotnického sektoru přináší farmaceutická společnost Johnson & Johnson, nicméně nijak zásadně nepřekvapila. Tržby se posunuly meziročně vzhůru jen o 1,5 % na 17,8 mld. USD a čistý zisk na akcii o 9 % na 1,83 USD. První jmenovaný finanční ukazatel se držel v linii tržních očekávání, zatímco ten druhý predikci 1,77c o kousek překročil. Měnové výkyvy měly v tomto kvartálu na tržby jen mírný negativní dopad -0,4 %.

Divize spotřební drogerie zůstala, co do tržeb, meziročně nezměněna na hladině 3,2 mld. USD, i když se ji dopředu snažil táhnout podsegment Beauty. Remicade, lék na léčbu artritidy a hlavní produkt JNJ (cca 9 % celkových tržeb), ukončil kvartál opět se slabším výkonem. Ze zákazníků mu ubírá Pfizer, jenž nedávno přišel na trh s podobným produktem. Remicade tak ztrácí dalších 6 % yoy a klesá na 1,7 mld. USD, zatímco farmaceutická divize jako taková nabírá na tržbách jen mírné 1 % yoy.

Další kvartál se bude nést ve znamení akvizice švýcarského Actelion, kterou by se během něho mělo podařit uzavřít. Výhled tržeb pro rok 2017 proto zahrnuje efekt této akvizice a směřuje je do intervalu 75,4 – 76,1 mld. USD. Pro čistý zisk na akcii platí nové vyšší rozmezí 7,0 – 7,15 USD. Předpovědi trhu se nacházejí blízko spodní hranice v obou těchto případech. 

Zvýšený výhled na rok 2017 nevyvážil 6% pokles tržeb z klíčového produktu a investoři proto nereagují zvýšeným zájmem o akcie JNJ, jež dnes odepisují 3,5 %. 

UnitedHealth Group

První výsledky této sezóny z amerického zdravotnického sektoru přinesla pojišťovna UnitedHealth Group. Tržby narostly o 9,5 % na 48,7 mld. USD v souladu s tržním konsensem. Nebýt však odchodu z programu Obamacare, jenž management oznámil v předešlém kvartálu, byl by růst tržeb ještě o 4 % p.b. vyšší. Překvapení se tak konalo až níže ve výsledovce díky čistému zisku na akcii, jenž překonal tržní predikce o 9 % a skončil na 2,37 USD (+31 % yoy). Dobrou zprávou pro investory je zlepšení výhledu pro rok 2017, konkrétně čistého zisku na akcii z 9,65 na 9,85 USD (tržní predikce 9,51 USD).

Ukazatel medical care ratio, jenž udává poměr ceny hrazené zdravotní starostlivosti a pojištění hrazeného klientem (tzn. čím nižší, tím lepší), stoupl o 70 bps yoy na 82,4 % zejména následkem moratoria na daň ze zdravotního pojištění, kterou odváděly zdravotní pojišťovny a jež se částečné přenášela na zákazníky formou vyššího pojistného. Rezervy na vyplácení pojistného plnění příznivě narostly o 450 mil. USD (+90 mil. USD yoy).

Akcie reagují zejména na zmíněný pozitivní výhled pro rok 2017 a stoupají o 2 %.

Netflix

Poskytovatel internetové televize vygeneroval tržby ve výši 2,6 mld. USD (+35 % yoy) v linii tržních očekávaní. Čistý zisk na akcii (GAAP) se usadil na hladině 40c, což představuje více než 4,5 násobnou hodnotu proti loňskému roku a zároveň o 8 % nad konsensem. Výhled tržeb pro další kvartál se držel tržních predikcí, čistý zisk však skončil výrazně pod nimi (0,15 USD v 0,24 USD).

Klíčová provozní metrika net adds (přírůstek diváků) byla pro trh mírným zklamáním, když skončila na 4,95 mil. a o 5 % pod tržním konsensem. Management to však vylepšil výhledem na další kvartál, kdy očekává přírůstek 0,6 mil. diváků v americké divizi (tržní odhad 0,37 mil.) a 2,6 mil. diváků v mezinárodní divizi (tržní odhad 2,1 mil.). Tento víkend by navíc mělo dojít k překročení hranice 100 mil. platících diváků. 

Na pohybu akcií je vidět nejistá reakce investorů, jelikož před otevřením trhů rostly, pak prudce poklesly, jen aby se opět začaly vracet k včerejší zavírací ceně. V současnosti obchodují na -1 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

07.08.2023Český průmysl předčil očekávání, ten německý naopak zklamal (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.04.2023Výsledky Netflix a Goldman Sachs včera zklamaly Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688