Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.04.2017 06:00:41

Veřejné zakázky od státu – už jen elektronická komunikace. Od října 2018 pak všechny

Všichni zájemci o zakázky od veřejných zadavatelů musí s těmito institucemi komunikovat již jen elektronicky. Dnes začala platit novela Zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dnešním dnem začala platit odložená účinnost Zákona o zadávání veřejných zakázek, která všem veřejným zadavatelům nařizuje komunikovat s potenciálními dodavateli výhradně elektronicky. „Organizační složky státu a centrální zadavatelé budou muset komunikovat s dodavatelem výhradně elektronicky, zasílání dokumentů v listinné podobě bude (až na výjimky uvedené v § 211 odst. 3) zákona vyloučeno.Tito zadavatelé tak především nebudou oprávnění přijímat listinné nabídky, ale pouze nabídky doručené prostřednictvím elektronického nástroje,“ upozornilo ve svém březnovém prohlášení Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, které je garantem Zákona o zadávání veřejných zakázek. Podrobně jsme o tom psali v březnovém textu Státním institucím se komplikuje řada veřejných zakázek

To však není zdaleka konečný počin v oblasti zadávání veřejných zakázek. Na schválení čeká návrh materiálu, který by uložil všem ministerstvům a státním organizacím, že od 1. května smí pro svá výběrová řízení používat pouze Národní elektronický nástroj a nahradit tak všechny stávající profily na elektronických tržištích. Původně se hovořilo o termínu 1. června. Do konce května pak má MMR zpracovat nová „Pravidla systému používání Národního elektronického nástroje“. „Součástí pravidel bude oprávnění zadavatele nezadat veřejné zakázky, na něž se nevztahuje povinnost zadat zakázku v zadávacím řízení dle zák. č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek s výjimkou veřejných zakázek malého rozsahu, jejichž předpokládaná hodnota přesáhne částku 500 000 bez DPH, prostřednictvím Národního elektronického nástroje,“ stojí v návrhu usnesení vlády.

Od začátku července pak budou všechny státem řízené organizace  používat Národní elektronický nástroj k elektronickému zadávání veřejných zakázek. „Veřejné zakázky, jejichž předpokláda.ná hodnota bude rovna nebo vyšší částce 50 000 a nepřesáhne částku 500 000 bez DPH, budou v Národním elektronickém nástroji dotčeným zadavatelem alespoň zaevidovány. Veřejné zakázky, jejichž předpokládaná hodnota bude přesahovat částku 500 000 bez daně z přidané hodnoty, budou zadávány prostřednictvím Národního elektronického nástroje,“ zní další body vládního usnesení. V této souvislosti bude všem dotčeným organizacím doporučeno, aby ukončili zadávání veřejných zakázek na elektronických tržištích do 30. června.

Jenže právě Národní elektronický nástroj je řadu let předmětem kritiky. V době jeho vývoje udělil Úřad na ochranu hospodářské soutěže několik pokut, poslední, ve výši půl milionu  v červenci 2015 za porušení pravidel veřejné soutěže. Systém kritizují také odborníci z branže a dokonce založili webovou stránku Ne-NEN, dalším vytrvalým kritikem je projekt Kverulant, který projekt označuje za „Národní elektronický tunel“.

„Elektronizace je důležitou součástí modernizace zadávání veřejných zakázek, která má vést k odstranění přebujelé administrativy a papírování. Nicméně přínosem bude teprve v okamžiku, kdy si na ni zvyknou nejen zadavatelé a dodavatelé, ale především, až kontroly nebudou vyžadovat předkládání dokumentů v listinné podobě,“ říká vedoucí právního oddělení společnosti Otidea, jež se zabývá administrací veřejných zakázek, Lucie Moravčíková. Podle ní má NEN ještě další nevýhody – prostředí systému je pomalé a jednotlivé úkony se dlouho načítají. „Musíme si navíc uvědomit, že v něm nyní nepracuje tolik lidí, až se jich připojí další stovky či tisíce, nevím, co to s celým systémem udělá,“ uvádí Moravčíková.

Státní elektronický systém pro zadávání veřejných zakázek je navíc optimalizován jen pro internet explorer. Jiné prohlížeče neumožní zadání veřejné zakázky.

Elektronizace veřejných zakázek se však nedotkne jen veřejných zadavatelů. Povinná elektronická komunikace se všech ostatních zadavatelů bude týkat od 18. října 2018. Podmínky odložené účinnosti lze nalézt v příslušném zákoně (§ 279 odst. 2 zákona), který definuje i rozdíly pro jednotlivé druhy zadavatelů. Termíny nabytí účinnosti pro jednotlivé zadavatele jsou stanoveny v souladu s evropskou legislativou a odráží tak snahu o úplnou elektronizaci veřejného zadávání, která se k nám již kvapem blíží.

„Důsledkem plně elektronické komunikace, a také snahou motivovat obě strany procesu zadávání o její větší využívání, je změna v komunikaci prostřednictvím datové schránky. Nově zákon zavádí ve všech druzích zadávacích řízení dosud málo známý institut fikce doručení. Jde o okamžik, kdy se považuje písemnost za doručenou i v případě, že si ji adresát nepřečte. Projeví se ve všech aspektech komunikace, při které zadavatel užije datovou schránku. Platí, že dokument bude doručen dodáním do datové schránky adresáta (§ 211 odst. 6 zákona). Není tedy již třeba čekat, až si daný subjekt danou zprávu otevře (přečte), respektive než se pověřená osoba přihlásí do datové schránky, postačí nám pouze to, že zpráva byla adresátovi do schránky doručena. Samozřejmě platí oboustranně, tedy že se fikce doručení uplatní nejen v případech odesílání písemnosti ze strany zadavatele, ale i ze strany dodavatele zadavateli. Pro úplnost dodáváme, že dříve bylo fikci doručení možné uplatit v případě zjednodušeného podlimitního řízení, a to pouze u doručování ve věci rozhodnutí o výběru a oznámení o vyloučení dodavatele,“ upozorňuje Moravčíková.

Jiří Reichl

„Jízdní řád“ elektronizace veřejných zakáze

18. 4. 2017

  • zavedení výhradně elektronické komunikace mezi zadavateli a dodavateli veřejných zakázek (ČR, organizační složky státu, ČNB, centrální zadavatelé)
  • nutnost registrace v elektronickém nástroji umožňujícím příjem nabídek v elektronické podobě
  • tímto dnem zadavatel nesmí přijmout ani požadovat žádnou listinou nabídku, přičemž rozhodující je datum otevírání nabídek, nikoliv zahájení zadávacího řízení, platí to tedy i pro zakázky vypsané před 18. 4.
  • otevírání obálek již nebude veřejné a nebude ani protokol
  • NEN funguje pouze v Internet Exploreru, v jiném prohlížeči nelze zadávat veřejné zakázky

    30. 6. 2017

  • zrušení elektronických tržišť a povinné zavedení Národního elektronického nástroje (NEN)
  • ukončení koncesních smluv uplynutím doby na kterou byly sjednány – jen velmi těžko by se hledaly zákonné důvody pro prodloužení smluv (v tuto chvíli je nevidíme)
  • zadavatelé, kteří musí povinně zadávat přes elektronické tržiště, ať už na základě nařízení vlády nebo na základě pokynu nadřízeného orgánu, budou muset hledat nástroj který převezme tuto funkcionalitu – původně to měl být NEN, ale ten na to není ještě zjevně připraven, protože již teď je systém při užívání velmi pomalý a nedovedeme si představit jak pojme více lidí
  • bude se řešit nějaké zrušení povinnosti využívat NEN pro VZMR (veřejné zakázky malého rozsahu)?

Říjen 2017

  • zřízení rejstříku skutečných majitelů
  • usnadnění rozkrývání majetkové struktury, kterou by si rozkrýval zadavatel sám
  • dodavatelé by nemuseli předkládat dokumenty

    18. 10. 2018

  • výhradně elektronická komunikace pro ostatní zadavatele

    Zdroj: Otidea

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688