TNBiz (TN.cz)
18.04.2017 10:21:49

Bláznivé počasí: Udeří mrazy a bude sněžit, varují meteorologové!


Po relativně teplé a slunné neděli přišel dnes teplotní skok. Schylovalo se k němu celé Velikonoce, kdy k nám začal proudit studený vzduch ze severozápadu. Ochladit se má ale ještě víc! Podle meteorologů se k už v úterý nad Česko přihrne studený vzduch ze severu.

To je důležité například pro zahrádkáře, protože by si měli dát pozor na nové sazenice, aby nepomrzly. Během příštích nocí totiž severní proudění výrazně srazí teploty, které se nad ránem budou ocitat dokonce pod bodem mrazu.

Přes den bude pochopitelně tepleji. Leckde denní teploty vystoupají na 10 °C, ale třeba ve středu se podle předpovědí mohou i přes den držet jen kolem 2 °C nad nulou. Už od úterka meteorologové varují na horách před sněžením, sněhovými jazyky a dokonce i závějemi. Výstraha před sněhovými jazyky platí až do odvolání pro Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Ústecký kraj.

 

Předpověď na dva týdny v datech: oblačnost, srážky, tlak a teplota:

 

 

Předpověď na pondělí:

V noci oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. V Čechách postupně od západu zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Zpočátku nad 700 m, během noci nad 400 m srážky sněhové. Přes den oblačno až zataženo, na východě zpočátku místy až polojasno. Na většině území přeháňky nebo občasný déšť, nad 600 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na východě a severovýchodě území při slabém větru až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C. V noci slabý západní vítr 1 až 4 m/s, k ránu v Čechách mírný 2 až 6 m/s. Přes den mírný severozápadní, na východě zpočátku jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

 

Předpověď na úterý:

Zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky. V polohách nad 400 m, večer od západu ve všech polohách srážky sněhové nebo smíšené. Na horách místy vydatné sněžení. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Čerstvý severní vítr 4 až 9 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s. Na horách tvorba sněhových jazyků, později místy i závějí.

 

Předpověď na středu:

Zataženo až oblačno, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách na severu a severovýchodě místy vydatné. Na severozápadě srážky místy a večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý severní vítr 6 až 11 m/s, v nárazech 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s. Od vyšších poloh sněhové jazyky, místy závěje. Vítr bude v Čechách večer slábnou

<br>

Předpověď na čtvrtek:

Oblačno až zataženo, na severozápadě ráno polojasno. V jihovýchodní polovině území sněžení nebo sněhové přeháňky, na ostatním území srážky místy. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, v Čechách -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. V Čechách mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s. Na horách na severu a severovýchodě pokračující tvorba sněhových jazyků a závějí.

<br>

Předpověď na pátek:

Polojasno, ojediněle mlhy, na východě místy zvětšená oblačnost. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti, později místy, hlavně na severu slabý déšť nebo mrholení, nad 600 m zpočátku slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při sněhové pokrývce kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s se bude během dne měnit na západní.

 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh, přechodně i v nižších polohách srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty v sobotu +4 až -1 °C, v dalších dnech +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, v sobotu místy až 13 °C.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty