Třetina studen v Česku vysychá, hrozí rekordní nedostatek vody

TNBiz, 18.4.2017

Před lety každá rezavá pumpa na návsi chrlila vodu a dnes se z ní jen zapráší. Ani největší pesimisti mezi hydrology nečekali, že se dožijí chvíle, kdy v Česku začnou ve velkém vysychat studny. Jenže čísla to jasně potvrzují.

"My máme letos 37 procent vrtů, které mají silné sucho," uvedla hydroložka Eva Soukalová. Předloni to byla jen polovina a na mapě je jasně vidět, kde přicházíme o vodu nejrychleji. Stačí jen vyrazit na jižní Moravu a zaklepat u prvního domu, kde mají studnu. Na otázku, jak jsou na tom s vodou, přijde strohá odpověď.

Problém je, že většina lidí si uvědomí pokles hladiny, až když jede čerpadlo naprázdno. Pan Horák svoji studnu nekontroloval deset let, a tak může přesně porovnat rozdíl. "Kleslo to tak o dva metry, minimálně. Vůbec jsem netušil, že to bude o tolik," zděsil se Jiří.

Královéhradecký kraj je podle hydrologické mapy celý v červeném a zemědělci už třetí rok počítají ztráty hlavně na cukrové řepě. Jaro se teprve probudilo a pan Novák má první uschlé pole. "Zaseli jsme řepku, vyklíčila a uschla," popsal zemědělec.

Na Moravě vypadají některá pole jako měsíční krajina, napadlo jen 75 procent srážek. Podle hydrologů jsme prostě zapomněli, kde Česká republika leží, a vůbec neumíme s vodou hospodařit. "K nám žádná voda nepřitéká, naopak my ji rozdělujeme státům okolním," sdělil hydrolog Jan Unucka.

Jsme dokonce třetí nejohroženější stát v Evropě - zásoby pitné vody už mají horší jen ostrovy Malta a Kypr. Jedinou cestou je podle hydrologů důsledné zachytávání dešťové vody. Ministerstvo už za pár dnů nabídne lidem dotaci na pořízení nádrže.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky