Potraviny jsou nejdražší v historii, české výrobce řetězce znevýhodňují
Podle údajů Českého statistické úřadu byly v prvním čtvrtletí letošního roku potraviny a nápoje dražší o 3,7 procenta oproti posledním třem měsícům loňského roku. Přitom od roku 2013 ceny jídla a pití stagnovaly.
S tím, že by v českých obchodech byly drahé potraviny, ale nesouhlasí prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Podle ní nemůže být o předražených potravinách v Česku řeč a odkazuje na srovnání cen potravin v Evropské unii. Podle Eurostatu bylo Česko loni na téměř 80 procentech průměru EU.
Navíc je podle českých výrobců jejich zboží v řetězcích cenově znevýhodněno. Podle šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana je například dovezené máslo vyráběné v zahraničí prodávané až o deset korun levněji, než to tuzemské. A to i když je vyrobené se stejnými náklady.
Zahraniční výrobci nesmějí dodávat do Česka výrobky za podnákladovou cenu, to je totiž protiprávní, a proto je podle Tomana jasné, že za zahraniční máslo je přirážka nižší, než za to české. A Češi tak mohou upřednostňovat právě to dovezené kvůli nižší ceně.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Praha se loni rozrostla o 27 406 lidí, bytová výstavba za tímto trendem stále výrazně zaostává
- Stav zásob plynu v Česku stále postupně klesá a blíží se k 59% naplněnosti zásobníků - odhad nevyšel a zásoby klesly pod 60 %. Stav zásob oproti loňskému roku je nyní o 7,45 % vyšší
- Jihočeská Volyně nabídne vize pro celé české stavebnictví. Na dva dny se stane světovým centrem dřevostaveb
- Nájemní vztah se digitalizuje. Elektronický podpis nabízí již polovina pronajímatelů
- Copernicus: Sopečné emise SO2 z Islandu dosáhnou kontinentální Evropy
- PRŮZKUM: Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě