Potraviny jsou nejdražší v historii, české výrobce řetězce znevýhodňují

TNBiz, 12.4.2017

Podle údajů Českého statistické úřadu byly v prvním čtvrtletí letošního roku potraviny a nápoje dražší o 3,7 procenta oproti posledním třem měsícům loňského roku. Přitom od roku 2013 ceny jídla a pití stagnovaly.

S tím, že by v českých obchodech byly drahé potraviny, ale nesouhlasí prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Podle ní nemůže být o předražených potravinách v Česku řeč a odkazuje na srovnání cen potravin v Evropské unii. Podle Eurostatu bylo Česko loni na téměř 80 procentech průměru EU.

Navíc je podle českých výrobců jejich zboží v řetězcích cenově znevýhodněno. Podle šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana je například dovezené máslo vyráběné v zahraničí prodávané až o deset korun levněji, než to tuzemské. A to i když je vyrobené se stejnými náklady.

Zahraniční výrobci nesmějí dodávat do Česka výrobky za podnákladovou cenu, to je totiž protiprávní, a proto je podle Tomana jasné, že za zahraniční máslo je přirážka nižší, než za to české. A Češi tak mohou upřednostňovat právě to dovezené kvůli nižší ceně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy