Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  06.04.2017 15:23:28

Stříbro opět boduje. Australská mincovna hlásí skvělý odbyt

Jedna z nejznámějších a předních mincoven světa, australská Perth Mint, zveřejnila informace o prodejích na začátku nového roku. Podle všeho započala novou etapu velmi dobře – co ono ‚velmi dobře konkrétně znamená?

 Všichni producenti se s nástupem nového roku opět vrhli do výroby zlatých a stříbrných mincí a očekávají, že i letošek bude opět ve znamení růstu. Také australská mincovna zahájila rok 2017 pozitivně: v lednu dosáhl její prodej bezmála 1,231 mil. uncí stříbra, což byl oproti prosinci 2016, kdy prodala 430 tis. uncí, nárůst o 186 %. V meziročním srovnání pak jde o mírný pokles, a sice z 1,473 mil. v lednu 2016 na zmíněných 1,231 mil. uncí v lednu 2017 – tedy o 19,7 %.

 Přesto lze konstatovat, že prodej stříbra v lednu již poosmé za posledních třináct měsíců překonal hranici 1 milionu uncí.

Celkový prodej Perth Mint

Z grafu je patrné, že nejvyšší prodej byl zaznamenán v březnu 2016, a to celkem 1,756 mil. uncí. Naopak nejnižší prodeje byly v srpnu a prosinci. Prosincový propad zapříčinily zejména dva faktory – jednak nižší poptávka ze strany Indie způsobená nečekanými zásahy tamní vlády a jednak nejistota, co přinese prosincové zasedání FEDu.

Na následujícím grafu jsou pak znázorněny celkové prodeje stříbra mincovny Perth Mint za období od ledna 2014 do ledna 2017.

Celkový prodej Perth Mint

Je vidět, že od září 2015 došlo k výraznému nárůstu prodejů australské mincovny. V posledním čtvrtletí roku 2015 jsme zaznamenali postupný pokles ceny jak zlata tak stříbra a rostoucí poptávku po těchto kovech. Dá se říci, že ke konci roku 2015 docházelo k razantnímu oživení poptávky a prodeje.

Od září 2015 do dubna 2016 prodej nepřetržitě přesahoval 1 mil. uncí. Nejvíce se prodalo v září 2015, celkem přes 3,5 mil. uncí stříbra. Další prodej v hodnotě přes 1 mil. uncí lze vidět v červnu, září a říjnu 2016. Velký pokles byl naopak zaznamenán v červenci a srpnu 2016, což přisuzujeme celosvětovému trendu nižších prodejů – v daném období šla méně na odbyt například i americká stříbrná mince American Eagle.

V září a říjnu 2016 se opět projevila silná poptávka po nově vydané minci z lunární série, která byla věnována minci lunární kohout.

 Z grafu je rovněž patrné, že se s počátkem nového roku opět projevuje zvyšující se poptávka po stříbře. Před rokem 2015 prodeje ani zdaleka nedosahovaly 1 mil. uncí. Dá se tedy říci, že (byť s určitými propady) pokračuje velký zájem o tento kov a takový trend by měl i letošní hodnoty mincovny Perth Mint držet velmi vysoko.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

20.05.2022Pardubické muzeum opět bodovalo v soutěži Gloria musaealis pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
08.11.2019České poštovní známky opět bodovaly ve světě Ceskaposta.cz (Česká pošta)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688