Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.04.2017 10:23:55

Summit Trump-Si je na spadnutí a čínská měna bere zpátečku

Čínský jüan se letos zatím pohybuje směrem, který může pro Čínu znamenat výhodu nad mnoha obchodními partnery. Mezi nimi je však jedna nezanedbatelná výjimka: Spojené státy. Americký prezident přijme dnes svůj čínský protějšek ve svém „zimním Bílém domě“ na Floridě. A právě problematika obchodu a měn by setkání mohla dominovat.

Novopečený šéf Bílého domu Donald Trump několikrát nařkl Čínu, že udržuje svoji měnu uměle na nízké úrovni. Devalvování jüanu přispívá podle amerického prezidenta k tomu, že se prohlubuje americký obchodní deficit s Čínou, a americký ministr obchodu Wilbur Ross označil minulý týden Čínu za jednu z „nejvíce protekcionistických“ zemí.

Kritika zní také z amerického průmyslu, kde se nelíbí údajně neférové státní subvence čínským podnikům, zaplavování amerického trhu levným čínským zbožím nebo omezování zahraničních investic v druhé největší světové ekonomice. Nový šéf Bílého domu mimo to apeluje na americké firmy, aby přestaly v Číně investovat a vytvářely pracovní místa raději doma.

Kam jde jüan?


Čínský jüan klesá ke koši zahraničních měn od začátku roku o zhruba 2 procenta, soudě podle indexu zveřejňovaného jednou ze sekcí čínské centrální banky. Jde o koš, ve kterém jsou zařazeny americký dolar, japonský jen, jihokorejský won či australský dolar.

Vůči samotnému americkému dolaru, který má v tomto koši největší váhu, ale jüan zpevnil, a to zhruba o 1 procento. Koresponduje to s obecnějším ústupem dolaru v souvislosti s tím, jak investoři tlumí svoje nadšení z Trumpem slibované hospodářské politiky. K dolaru letos rostou i jiné měny. Přírůstek jüanu na páru s americkou měnou je ale v porovnání s nimi slabší. Na příklad japonský jen k dolaru letos zatím zpevnil o 4,9 procenta a jihokorejský won o více než 8 procent.

Tvrzení, že Čína záměrně oslabuje dolar proti jüanu, může v tomto kontextu vypadat poněkud vratce. Platí ale, že čínská měna je celkově slabší, což obvykle přidává na atraktivitě čínskému vývozu. Čína tak může mít v zahraničním obchodu nad mnoha svými konkurenty relativně navrch.

Tvrzení o prohlubujícím se obchodním deficitu Spojených států s Čínou ovšem mohla oslabit úterní data o americkém zahraničním obchodu. Ta ukázala, že dovoz čínského zboží do USA klesl v únoru na neočištěné bázi o 8,6 miliardy dolarů, což je vůbec největší propad v historii. Obchodní deficit Spojených států s Čínou se tak snížil na 23 miliard dolarů.

Tlumit apreciaci a depreciaci kamuflovat?

Pokud jde o zmíněný jüanový index, ten se v současnosti se pohybuje na nejnižších hodnotách od svého zavedení. K němu došlo v prosinci 2015, když se čínská centrální banka PBOC snažila uvolnit vazbu domácí měny na dolar. Loni v prosinci se počet měn zahrnutých do tohoto koše, sestaveného China Foreign Exchange Trading System (CFETS), divizí čínské centrální banky, zvýšil ze 13 na 24, přičemž váhy amerického dolaru i eura klesly.

Existují názory, že index vznikl z části proto, aby se zmírnily obavy z propadu čínské měny. Pokles jüanu totiž obvykle vede k odlivu kapitálu ze země, což čínskou měnu dál destabilizuje. Pokud v některých obdobích jüan k dolaru klesá, potom se PBOC snaží udržovat index stabilní. Na tuto stabilitu přitom podle účastníků trhu ukazuje jako na důkaz toho, že svoji měnu záměrně nedevalvuje. Na příklad v loňském druhém pololetí klesla čínská měna k dolaru o 4,4 procenta, index se ale snížil jenom o 0,2 procenta, což provázela oznámení, že čínská měna zůstává ke koši měn dál relativně stabilní.

Když ale jüan vůči dolaru posiluje, má centrální banka sklon nechat index padat. Dělá to tak, že nenechá jüan stoupnout tolik jako ostatní měny. A to se děje v současnosti.

Posunou se kompromisy?

Trump přijme čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve čtvrtek v rezortu Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě. Šéf Bílého domu už minulý týden v jednom ze svých četných tweetů varoval, že dvoudenní summit bude velmi složitý a americké firmy by se měly připravit na to, že budou hledat alternativy.

Analytici nicméně očekávají, že celkové vyznění vůbec prvního setkání nového amerického prezidenta s jeho čínským protějškem se nakonec ponese ve smířlivém duchu. Podle některých názorů se Čína už nějakou dobu snaží o vylepšení reputace, a snahy udržet stabilitu vlastní měny toto úsilí prý jenom podtrhují. Kromě opatření, která mají zamezit dalšímu odlivu kapitálu, Peking otevírá zahraničním společnostem domácí trh s dluhopisy a sektor správy majetku.

Kompromis by mohl mít podobu čínských investic v USA a tvorby pracovních míst v největší světové ekonomice, uvedla v úterý banka Mizuho. Čína by navíc mohla vpustit americké firmy do dalších sektorů. Objevily se ale i názory, že Trumpův tým nemá vůči Číně tak vyhraněný postoj, jak by se mohlo zdát, a problematika obchodu a směnných kurzů, která by jednání mohla dominovat, nakonec padne za oběť vyjednávání o jiných tématech, na příklad o KLDR, která tento týden pokusně odpálila balistickou střelu.

Sjezd komunistů na horizontu


Americko-čínský summit končí v Mar-a-Lago v pátek. V kuloárech se hovoří o tom, že Siovi se do Trumpova pobřežního sídla, vybudovaného ve španělském stylu, moc nechtělo, a raději by preferoval „klasický“ Bílý dům, který je prý podle čínských představ důstojnější.

Pro Sia je setkání důležité ještě z jednoho důvodu. V Pekingu se letos na podzim uskuteční 19. sjezd Komunistické strany Číny, kde se bude rozhodovat o obsazení klíčových pozic ve vedení země. Si bude muset dokázat, že nejdůležitější čínský bilaterální obchodní vztah dokáže ukormidlovat, a celkově se v zahraničních vodách pohybuje bez obtíží, uvedl podle CNBC Christopher Johnson z Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) ve Washingtonu.

Zdroje: BBG, RTRS, WSJ, ČTK

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688