Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  05.04.2017 14:53:26

Premiér Sobotka dnes vládě navrhne uvolnit 420 milionů korun pro kraje na spolufinancování navýšení platů řidičů autobusů

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes předloží na jednání vlády návrh na uvolnění 420 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch krajů. Peníze mají sloužit ke spolufinancování navýšení platů řidičů veřejné linkové autobusové dopravy, o kterém rozhodla vláda svým nařízením loni v říjnu.

"Moje vláda se snaží po celou dobu zlepšovat platy zaměstnanců. Jsem přesvědčen, že řidiči autobusů ve veřejné linkové dopravě si lepší výplatu zaslouží, jejich platy v minulosti dlouhé roky stagnovaly. Dobrá dopravní obslužnost v krajích a dobré pracovní podmínky zaměstnanců v autobusové dopravě jsou pro spokojenost občanů i kvalitu služeb důležité. Proto vláda už na podzim 2016 rozhodla o tom, že pomůže zvýšit platy řidičů autobusů prostřednictvím nařízení vlády. Byla to jediná reálná cesta, jak stagnující platy rozmrazit. Jsem rád, že díky tomu v letošním roce platy velké většiny řidičů autobusů skutečně začaly růst.

Věřím, že koaliční partneři můj návrh na vládě podpoří a vláda tak zhruba z 50 % přispěje krajům na navýšení platů řidičů,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka navrhuje, aby vláda uvolnila z vládní rozpočtové rezervy 420 milionů korun, které krajům následně poskytne Ministerstvo dopravy po doložení oprávněných nákladů. Kraje Úřadu vlády vyčíslily očekávané roční náklady spojené s navýšením platů na cca 840 milionů korun, vláda by tak krajům uhradila cca 50 % nákladů.

Přestože odpovědnost za dodržování vládního nařízení mají dopravci, jsou to kraje, které jsou zodpovědné za zajištění veřejné dopravy. Předseda vlády Sobotka chce krajům pomoci se zajištěním dofinancování zvýšených úhrad mezd řidičů. Podmínkou ale je, aby se náklady navyšovaly oprávněně a řidiči se skutečně ve všech případech dočkali zvýšení mezd v souladu s nařízením vlády.

Pokud vláda návrh schválí, měl by ministr dopravy Dan Ťok do konce dubna předložit návrh organizačního zajištění a konkrétní podmínky pro poskytnutí těchto dotací.

Na žádost premiéra Bohuslava Sobotky by také mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím Státního úřadu inspekce práce zkontrolovat, zda dopravci pracovní předpisy skutečně dodržují, a informovat o výsledku kontrol vládu.

Nařízení o zvýšení platů přijala vláda 5. října 2016 na základě dohody mezi dopravci, zástupci vlády, Asociací krajů ČR a zaměstnaneckými odbory. Od ledna 2017 se díky tomu navýšila mzda řidičům linkových autobusů ze 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun na hodinu. Výrazně také stouply odměny za čekání mezi spoji a za ztížené pracovní prostředí. Cílem nařízení je mimo jiné zastavit odchod řidičů a naopak přilákat více zodpovědných lidí.

Zatímco některé kraje změnu zvládly, pro jiné je situace komplikovaná. Hlavní příčinou jsou legislativně-technické potíže se změnami smluv s dopravci. O situaci jednal v lednu předseda vlády Bohuslav Sobotka se zástupci Asociace krajů ČR a bylo to také téma na společném jednání vlády s Asociací krajů ČR 20. února 2017.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688