Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  05.04.2017 10:40:41

Právo: Poslanecké dilema: omezit cizince?

Přistřižení křidýlek cizincům pro pobyt v Česku kvůli zvýšení bezpečnosti země, anebo dodržování ústavních zásad a svobod. To nyní řeší poslanci před definitivním schvalováním vládní novely zákona o pobytu cizinců a o zaměstnanosti.

Do hry vstoupil soc. dem. poslanec Václav Klučka se zásadními změnami, proti kterým se ostře postavila vládní rada pro lidská práva.

Její nesouhlasné stanovisko má na stole vláda. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v něm upozorňuje, že návrh jeho stranického kolegy na zpřísnění znamená porušení mezinárodních závazků ČR a rozpor s ústavou, což může vést k soudním sporům.

Klučka totiž navrhl výrazné zpřísnění podmínek pobytu cizinců spočívající třeba ve zrušení soudního přezkumu při zamítnutí žádosti o pobyt.

Nebo někdy těžko splnitelnou povinnost cizinců dokládat v pobytových zařízeních českým úřadům dokumenty, jako třeba rodné či oddací listy, v originálech kvůli snazšímu odhalování padělků. Anebo zrušení zaměstnaneckých karet, pokud zaměstnavatel má vůči státu nesplacené závazky.

„Nemůžeme nikomu nařizovat, jak má pro pozměňovací návrhy kolegy Klučky hlasovat, ale jako předseda Rady vlády pro lidská práva jsem povinen poukázat na úskalí, které jeho návrh přináší,“ řekl Chvojka. „Návrh výrazně omezuje nejen práva cizinců, ale i občanů EU v ČR,“ dodal.

Klučka necouvne


Sněmovní většina bez ohledu na politickou příslušnost je Klučkovi velmi nakloněna. V minulých týdnech prošel návrh výborem pro bezpečnost. Klučka svůj dvaadvacetistránkový návrh stáhnout nehodlá. „Je to připraveno tak, aby to bylo legislativně bezvadné,“ hájí návrh poslanec s tím, že je z dílny ministerstva vnitra.

Jako největší problém označují právníci zrušení soudního přezkumu. Pokud nyní vnitro zamítne cizinci žádost o pobyt, může se neúspěšný žadatel obrátit na soud. Nově by taková možnost odpadla. A právě to by bylo bezprecedentním zásahem do základních principů právního státu i v rozporu s judikaturou Ústavního soudu.

Dopad i na Čechy

Podle Klučky by naopak šlo o ulehčení státní správě, protože by rozhodnutí bylo pouze na vnitru. „V případě negativních rozhodnutí se tak urychlí vycestování cizince z území ČR. Ještě to shrnu víc lidově. Tím, že čekáme na soudní rozhodnutí, se neustále prodlužují doby, kdy má dojít k opuštění republiky cizincem. A to je velký problém,“ uvedl poslanec.

Klučkův návrh může postihnout nejen cizince, ale také Čechy, soudí vládní výbor. Pro příklad: Češka má dítě s cizincem mimo EU, třeba s Egypťanem. Dosud může cizinec v Česku požádat o přechodný pobyt rodinného příslušníka. A nezáleží na tom, za jakých podmínek do Česka přijel.

O přechodný pobyt může požádat, i když už mu stát dal příkaz k výjezdu, protože jeho pobyt v Česku skončil. Právě tuto možnost Klučkův návrh ruší, což je podle legislativců v jasném rozporu s evropským právem.

Nemůžeme nařizovat, jak kdo má hlasovat, ale musím poukázat na úskalí

Jan Chvojka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688