Srovnání platů: seznam oborů, kde vyděláte nejvíc

Nejrychleji a nejvýrazněji rostou platy státních zaměstnanců. Vyplývá to z údajů statistiky. Nejvíce přidáno loni dostali lidé ve školství, naopak nejhůř na tom jsou uklízečky a pracovníci v pohostinství.

"Nejlépe placená profese je ta, kde se předpokládá vysoká úroveň znalostí a dovedností. To čemu říkáme kvalifikace," říká expert Dalibor Holý.

Podle statistik mají nejvíc po výplatě v peněžence lidé z Prahy, berou okolo 35 tisíc. Naopak nejhůř jsou na tom na Karlovarsku, kde mají v průměru 23 tisíc měsíčně. Podle odborníků je nejběžnější příjem mužů v Česku kolem pětadvaceti tisíc měsíčně. Ženy berou zhruba o čtyři tisíce méně.

Nejméně si vydělají servírky nebo uklízečky, není proto divu, že jich na pracovním trhu chybí zhruba čtyři tisíce. "Je to práce, kde naberete člověka a za týden ví, co má dělat. To jsou ty klasické manuální práce a dneska je opět problém tyto lidi sehnat," říká František Bost.

Nejlépe placené pozice budou v budoucnosti podle odborníků v oblasti IT a nebo třeba v oborech, kde lidskou práci nenahradí ani roboti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy