Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.04.2017 13:21:13

Dvě a půl miliardy na pět let. Další „obr“ kšeft pro Českou poštu od vnitra

 

Ministerstvo vnitra chce, aby datové schránky dále provozovala Česká pošta. Právníci však upozorňují na rizika spojená s veřejnou podporou. Hrozí až vrácení peněz do EU.

Od roku 2009 bylo odesláno více než 420 milionů datových zpráv a informační systém datových schránek se stal jedním ze spolehlivých pilířů eGovernmentu. Takové tvrzení je napsáno hned na začátku materiálu vypracovaném ministerstvem vnitra, které je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Chovancovi podřízení v něm popisují, proč by datové schránky měla i nadále provozovat Česká pošta spolu se svými subdodavateli.

Zakázka by měla za 2,5 miliardy korun by měla být zadána v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění na základě § 29 písm. q) zákona č. 134/2016 Sb., (zadavatel není povinen zadat veřejnou zakázku v zadávacím řízení, jde-li o veřejnou zakázku na služby zadávanou veřejným zadavatelem jinému veřejnému zadavateli nebo několika veřejným zadavatelům na základě výhradního práva přiznaného právním předpisem nebo uděleného na základě právního předpisu).

„Ze zákona je správcem systému Ministerstvo vnitra a provozovatelem držitel poštovní licence, kterým je Česká pošta, s.p. Vzhledem k blížícímu se konci stávající smlouvy začne Ministerstvo vnitra jednat s provozovatelem systému o smlouvě na zajištění provozu informačního systému datových schránek na období dalších pěti let. Součástí zakázky budou i úpravy služeb a funkcionalit, které vycházejí z legislativních změn, aktuálních trendů v oblasti ICT služeb a požadavků na zajištění kybernetické bezpečnosti,“ uvádí se v materiálu pro ostatní ministerstva. Podle něj je předpokládaná hodnota veřejné zakázky 500 mil. bez DPH ročně. Na období pěti let tedy tato hodnota činí 2,5 mld. bez DPH. „Doba trvání smlouvy – 5 let – byla stanovena jako optimální s ohledem na to, že kratší doba by nebyla ekonomická s ohledem na nutné investice dodavatele. Závazek na delší dobu by však nebyl v souladu s pravidly veřejné podpory EU,“ uvádí úředníci.

Právě poslední věta je, jak se zdá, zcela zásadní. Evropská unie totiž velmi bedlivě sleduje všechny případy, které „zavání“ veřejnou podporou jakéhokoliv subjektu a zvlášť bedlivě „rozpitvává“ ty, u nichž jde o velké sumy peněz, což případ datových schránek je. Vnitro si nechalo zpracovat právní analýzu od brněnské advokátní kanceláře MT Legal, ta ve svém materiálu velmi podrobně rozebírá právě znaky veřejné podpory.

Právní kancelář je upozorňuje na možnost, že orgány EU budou považovat takové jednání za veřejnou podporu a pak České republice, respektive ministerstvu vnitra nezbude nic jiného, než podporu z EU vrátit. Navíc Česká pošta nebude moct plnit veřejnou zakázku a tím pádem by se provozování datových schránek zastavilo.

V případě, že přímé zadání subjektu ČP naplní veškeré znaky veřejné podpory ve smyslu čl. 107 odst. 1 SFEU, uplatní se obecný zákaz poskytování veřejné podpory a členský stát bude povinen podporu oznámit Evropské komisi. Současně nesmí členský stát oznámenou podporu poskytnout dříve, než Evropská komise přijme rozhodnutí schvalující tuto podporu,“ upozorňují právníci.

Jiří Reichl

Celý text je přístupný předplatitelům legislativního monitoru.


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688