Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.04.2017 06:49:22

Shilling: Nesázejte na asijské století, na cestě k němu je mnoho překážek

Lidé na Západě jsou Východem už dlouho fascinováni a řada z nich hovoří o nadcházejícím „asijském století“. To by mělo přinést ekonomickou dominanci Východu. Já ovšem s konsenzuálním pohledem na Čínu a ostatní asijské tygry už dlouho nesouhlasím a nyní se ke mně začínají přidávat další. Na cestě k asijskému století totiž stojí mnoho problémů. 

Japonsko udivilo Západ rychlostí, jakou dokázalo povstat z prachu druhé světové války. Když Japonci začali v osmdesátých letech kupovat v USA aktiva jako Rockefeller Center na Manhattanu a u nich doma probíhal boom na akciovém a realitním trhu, začalo se hovořit o přicházející dominanci Japonska

Od počátku devadesátých let sice nastal ekonomický úpadek Japonska, ale fascinaci Asií to neukončilo. Pozornost se jen přesunula k rychle rostoucím asijským tygrům. Původně mezi ně byly řazeny Hong Kong, Singapur, Jižní Korea a Tchaj-wan, později se přidaly Malajsie, Thajsko, Filipíny a samozřejmě Čína. Nyní se hovoří i o Pákistánu, Vietnamu, Indonésii a Bangladéši. Asijská krize na konci devadesátých let fascinaci Západu Východem přerušila jen nakrátko. A to samé platí o Velké recesi z let 20072009

Existuje ovšem několik důvodů, proč se domnívám, že velký vzestup Asie není pravděpodobný. V první řadě je faktem, že globalizace je v podstatě u konce. V Severní Americe a Evropě už není mnoho výrobních odvětví a firem, které by ještě šlo přesunout do nízkonákladových zemí na Východě. Západ je také už saturován asijskými exporty a asijské země spolu tvrdě soupeří o podíl na vývozech. Exporty se posouvají směrem od Číny k zemím jako Pákistán a Bangladéš a jde o podobný proces, jako když se vývozy posouvaly od Japonska k jiným zemím s nižšími náklady. Asie jako celek bude ale stále více záviset na službách a výrobní sektory budou hrát menší roli. To bude působit jako brzda ekonomického růstu

Přesun od exportního modelu ke službám a domácí poptávce probíhá v Asii pomalu. Čínská vláda se o něj snaží, ale spotřebitelské výdaje stále tvoří pouze 37 % celkové poptávky a tudíž se nachází hluboko pod standardem USA (68,1 %) či Japonska (58,6 %). Dokonce i v Rusku tvoří spotřebitelské výdaje 51,9 % HDP. Brzdu představuje rovněž státní systém a kulturní prostředí asijských zemí. Téměř ve všech z nich totiž zaujímá v ekonomice a společnosti významnou roli vláda a podobné režimy mají tendenci bránit za každou cenu svou existenci až do chvíle, kdy jsou svrženy revolucí. V Číně se vláda obává nepokojů, protože není schopna dosáhnout slibovaného růstu a omezuje tak politickou svobodu ještě více než dříve. 

Problémem je i populační vývoj. Japonsko potřebuje nové zaměstnance ve firmách, ale jeho populace stárne a zmenšuje se. Ženy stále čelí překážkám při vstupu do zaměstnání a země se staví vůči imigrantům nevraživě. Udává se, že 83 % japonských firem má problémy s naplněním potřebných pozic, ovšem země nemá žádný systém imigračních víz. Nedostatek práce hrozí i v Číně kvůli politice jednoho dítěte.

V Asii také dochází k růstu vojenských tenzí a ty by mohly vážně narušit ekonomickou stabilitu a růst. Čína se stále více snaží o zvýšení svého vlivu v regionu na úkor USA a například buduje vojenské základny na ostrovech v Jihočínském moři. Japonsko upouští od pacifismu, ke kterému se přiklonilo po druhé světové válce. Znepokojivé kroky provádí i Rusko a v celém regionu najdeme hned pět zemí s jaderným arzenálem: Čínu, Indii, Pákistán, Rusko a zejména Severní Koreu, která je největší hrozbou stabilitě. 

Možná, že někdy ve vzdálené budoucnosti skutečně nastane asijské století. Ale nejde o nic, co by stálo za rohem. Západu trvalo asi tisíc let, než si dokázal vytvořit rozumně fungující demokracii, vládu práva, velkou střední třídu a potřebné instituce, které asijské země stále postrádají. 

Autorem je investor A. Gary Shilling.

Zdroj: Bloomberg


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

04.04. 09:34  Asie (Bejvoč)
04.04. 08:51  Asie (loudil)


Přečtěte si také:

30.12.2021Web 3.0: Jeho vývoj a překážky, které před ním leží cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
13.05.2020Je USA na cestě k ,, japonizaci ''? Lukáš Baloga (ProfitLevel)
20.01.2020Fondy na dolar nesází. Více sexy je carry Jan Berka (Roklen24)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688