Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.04.2017 16:58:59

Největší letošní IPO v Londýně? Irská banka, kterou vlastní stát

Až 3 miliardy eur, chcete-li 3,3 miliardy amerických dolarů, či dokonce více, má vynést úpis zatím 25procentního podílu Allied Irish Banks Plc, který nyní drží irská vláda. Ta chce formou primárního úpisu akcií (IPO) banku nyní částečně privatizovat a do deseti let vrátit plně do soukromých rukou. Podle agentury Bloomberg by se mohl aktuálně prodat až 27procentní akciový podíl v bance. IPO by mělo proběhnout v květnu nebo červnu 2017.

Banka má mít privátní vlastníky

Irská vláda v Allied Irish Banks Plc. drží 99,9 procenta z akciového podílu. A to proto, že jí během finanční krize 2008 – 2009 významně pomohla k záchraně a nyní chce svůj podíl ve finanční instituci zpeněžit. Plánované IPO má být dokonce největší z irských akcií a na londýnské burze v letošním roce vůbec. Záměr privatizace vychází podle Michaela Noonana, ministra financí irské vlády, z plánu vrátit banku do deseti let plně do soukromých rukou.

Záměry počítají s tím, že prodej akcií Allied Irish Banks Plc by měl proběhnout v květnu nebo červnu 2017. V případě, že dojde ke zpoždění, měl by se úpis akcií uskutečnit pravděpodobně na podzim letošního roku. „Budeme trvat důsledně na maximalizaci hodnoty z prodeje akcií a přizpůsobíme načasování projektu stavu akciového trhu,“ citovala agentura Bloomberg vyjádření Michaela Noonana. Bloomberg také doplnil, že index Bloomberg Europe Banks a Financial Services Index vzrostl o 28 procent v průběhu posledních šesti měsíců. Jenže rally akcií sektoru se v posledních týdnech zastavila a irská vláda proto doplnila ,že s IPO nebude spěchat.

Za kolik se bude prodávat?

Klíčová otázka, kterou nyní řeší nejen irská vláda je, za kolik se bude upisovat jedna akcie v případné primární emisi. Allied Irish Banks Plc  je největším hráčem na irském trhu hypoték, s podílem zhruba 35procentního nárůstu nových úvěrů. Ty jsou oceněny zhruba na 12 miliard eur, což by podle agentury Bloomberg ukazovalo na cenu kolem 4,50 eur za jednu akcii. Irové ale budou muset kvůli načasování úpisu akcií vzít v úvahu i často kritizované úpisy akcií, kdy například v roce 2015 prodávali vládní podíl v TSB Group Holdings Plc, ve kterém se akcie upisovala za 4,50 eur za akcii, zatímco nyní stojí 2,39 eur. Nebo jiný příklad – v roce 2013 uzavíraly akcie Royal Mail Group Ltd. po IPO o 38 procent výš, což si vyžádalo kritiku vlády s poukazem na to, že úředníkům se nedaří získat plnou hodnotu privatizovaných společností pro daňové poplatníky. 

Irská vláda k privatizaci podílu Allied Irish Banks Plc proto najala Bank of America Corp., Deutsche Bank AG a J & E Davy jako globální koordinátory úpisu akcií. Mezi spolupracujícími konzultanty jsou také Rothschild & Co, Morgan Stanley a Goodbody Stockbrokers. Vláda také oslovila další investiční poradce - Investec Plc., Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc., UBS Group AG, JPMorgan Chase & Co. a Goodbody. A za jejich rady chce zaplatit maximálně 14 milionů eur. Teď už se jen čeká, kdy Michael Noonan rozsvítí na semaforu privatizace zelenou.

(Zdroj: Bloomberg, foto: Wikimedia, AIB Bank Centre)

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688