Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.04.2017 15:45:45

Vysoké teploty v Česku, příčiny a srovnání se Středomořím

Konec března a začátek dubna. Před sto lety by pravděpodobně tál poslední sníh ještě ve všech středních polohách, na obloze panovala proměnlivá oblačnost s přeháňkami, střídavě i sněhovými. Tak nějak vypadá dlouhodobé průměrné počasí pro dané období. Letošní rok ale přináší do střední Evropy vysoké teploty a počasí, jako kdyby začínalo léto. Výkyvy počasí jsou běžné, stále více ale přibývá těch s vyšší teplotou, jak se zvyšuje desetinku po desetince i teplota globální.

Jaké faktory se podepsaly na současném teple na území Česka? Zejména ty cirkulační. Každý slyšel o tom, že počasí určují tlakové výše a níže. O slunečné a teplé počasí se v letním půlroce starají zejména tlakové výše. Do letního půlroku můžeme stávající datum klidně zahrnout. Po zadní straně tlakových výší začne proudit vzduch od jihu až jihovýchodu a přináší teplé počasí až z dalekého Středomoří. Dřív toho tepla u země i ve výšce tolik nebylo, ale postupné globální oteplování prostě teplotu vzduchu zvyšuje, ať už se nám to líbí nebo ne.

Pokud takové teplé počasí tlakové výše nepřeruší rázná studená fronta, může trvat mnoho dní. V posledních letech se studeným frontám od Atlantiku chce do Česka stále méně a jsou stále línější, zvlněné, nevýrazné. Často zvlaží Čechy, na Moravu a do Slezska se jim ale příliš nechce. Dlouhotrvající tepla, v létě potom dokonce horka, mohou trvat klidně dva týdny i více. Trend oteplování není ve střední Evropě příliš lichotivý a na podobná období, kdy nám bude velmi teplo, si musíme zvykat.

Sami jsme v posledních dnech pocítili, jak denní maxima šplhala k 19 až 23°C. Jaké jsou teploty na přelomu března a dubna například ve Středomoří, kam v létě rádi jezdíme nebo létáme za sluncem a mořem?

 

Split, Chorvatsko, polojasno, 19°C
Řím, Itálie, oblačno, 16°C
Barcelona, Španělsko, skoro jasno, 19°C
Burgas, Bulharsko, polojasno, 14°C
Heraklion, Řecko - Kréta, skoro jasno, 19°C
Alanya, Turecko, skoro jasno, 22°C
Hurghada, Egypt, skoro jasno, 28°C
Monastir, Tunisko, oblačno, možnost deště, 19°C
Las Palmas, Kanárské ostrovy, skoro jasno, 21°C
Palma de Mallorca, Mallorca, polojasno, 19°C

 

Jak je z přehledu vidět, nemáme sice na Egypt, který se začíná rozpalovat velmi brzo, ale jinak strkáme do kapsy většinu Středomoří. V záplavě nadprůměrných teplot na našem území nás ale nyní přece jenom čeká přechodné ochlazení a srážky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty