Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  31.03.2017 19:36:27

Co dělat, když odhadce stanoví nižší než požadovanou zástavní hodnotu nemovitosti?

V době, kdy jsem se živil zprostředkování hypotečních úvěrů, cca ve 2 případech z 10 smluvní znalec banky stanovil zástavní hodnotu nemovitosti na částku nižší, než jakou očekával žadatel o hypoteční úvěr.  V mém případě se opakovaly 3 důvody, proč odhadce stanovil zástavní hodnotu níže: věcné břemeno užití, atypická nemovitost nacházející se v menším městě či na vesnici, morálně opotřebovaná nemovitost. Dnes Vám řeknu, jak tyto situace řešit, a nakonec tak získat potřebný obnos peněz na investice do nemovitosti.  

Odstranit důvody snížení zástavní hodnoty nemovitosti

Věcné břemeno, ztížený přístup k nemovitosti, zástavní právo jiného subjektu než hypoteční banky, nejen to může snížit zástavní hodnotu nemovitosti o několik set tisíc korun. Pokud jste se do této situace dostali, jako první byste se měli pokusit odstranit důvody snížení zástavní hodnoty nemovitosti (více o těchto důvodech se dozvíte přímo v odhadu ceny nemovitosti zpracovaném smluvním znalcem banky).

 

Zástava další nemovitosti

V situaci, kdy se Vám nepodaří důvod snížení zástavní hodnoty nemovitosti odstranit, je řešením zástava další nemovitosti, ať už jde o byt, rodinný dům, rekreační objekt či stavební pozemek. Maximální výše hypotéky činí od 1.4.2017 max.  90 % zástavní hodnoty všech nemovitostí. Pokud bance zastavíte nemovitosti v hodnotě 1 500 000 a 750 000 , činí maximální výše hypotéky 2 025 000 . Tato „další“ nemovitost Vám nemusí patřit, je však nutné, aby její majitel souhlasil se zřízením zástavního práva ve prospěch hypoteční banky a následně také nechal nemovitost pojistit a smlouvu o pojištění nemovitosti vinkuloval ve prospěch hypoteční banky (tj. případné pojistné plnění nebude vyplaceno přímo majiteli nemovitosti, ale hypoteční bance). Tuto „další“ nemovitost lze ze smlouvy o hypotečním úvěru vyvázat v době, kdy pominou důvody pro neposkytnutí hypotéky z důvodu nízké zástavní hodnoty nemovitosti, tj. splacení určité části hypotéky, odstranění důvodů snížení ceny nemovitosti. Vyvázání je možné realizovat v průběhu platnosti úrokové sazby (za poplatek) či na konci fixace úrokové sazby (bez poplatku).  

Financování části záměru z jiného zdroje

V okamžiku, kdy nelze aplikovat ani jedno z výše uvedených doporučení, na řadu přichází financování části záměru z jiných zdrojů, např. úvěru ze stavebního spoření, spotřebitelského úvěru či půjčkou od známých. Hypoteční banky vždy chtějí znát zdroje, ze kterých financujete rozdíl mezi kupní cenou, náklady na rekonstrukci apod. a výší hypotečního úvěru. V případě, že tyto peníze pochází z cizích zdrojů (úvěry, půjčky), banku zajímá, jak splácení těchto cizích zdrojů ovlivní schopnost žadatele splácet hypotéku řádně a včas (viz informace v tomto článku).

17.07. 12:43  Realitka Znojmo (Kubistkos)
12.07. 15:02  Realitka Znojmo (Maraslavek)
22.09. 17:54  Realitka (Martinpetlicka)
19.09. 15:05  Realitka (Vlasta Komárek)
19.09. 14:54  Realitka (Vojtechpokorny)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688