Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.03.2017 09:19:11

Rozbřesk: ČNB nemá důvod otálet s ukončením intervencí

Českou národní banku dnes čeká ostře sledované březnové zasedání. Je to poslední zasedání, na kterém bude platit “tvrdý” závazek ČNB setrvat v intervenčním režimu. Od začátku dubna pak bude moct centrální banka teoreticky kdykoliv intervenční režim vypnout, a to aniž by čekala na další řádné zasedání. K dlouhému vyčkávání a váhání přitom podle nás nebude mít moc důvodů.

Inflace se opět pohybuje nad poslední prognózou ČNB, z reálné ekonomiky chodí velice slušná čísla a díky sílícím mzdám by centrální banka měla dál vidět inflaci nad cílem i na horizontu prognózy. Navíc i počasí v eurozóně a na globálních trzích se zdá být v tuto chvíli pro opuštění intervencí příznivé. A v neposlední řadě centrální banka dosáhla i svého taktického záměru - přesvědčila trh, že intervence se skutečně blíží ke svému konci, a proto pozorujeme výrazné sázky na zisky koruny. Jen od začátku září narostly devizové rezervy o zhruba 14 miliard eur, od začátku intervencí o více než 80 miliard eur a 50-60 miliard euro jde podle našich odhadů na vrub “sázek” na zisky koruny. Podle těchto měřítek se zdá být čeká koruna jednoduše “překoupená”, což může načas otupit apreciační ambice koruny.

Přesto vše je možné, že dnes centrální banka zatím nezmění měkké “vodítko” indikující konec intervencí okolo poloviny roku 2017. To ale již není závazné a ČNB by lehkým urychlením exitu rozhodně neriskovala ztrátu kredibility. Věříme, že nehledě na dnešní oficiální komunikaci může ČNB vypnout intervence již v průběhu dubna.

FOREX

Region

Zatímco forint víceméně stagnoval, tak zlotý posílil na nejsilnější úrovně od listopadu 2015. Sazby na peněžním trhu (FRA) sice neindikují posilování sázek na růst oficiálních sazeb, nicméně zlotému se asi líbí vyhlídky na velmi slušný hospodářský růst a další růst inflace.

Dnes je ale v centru pozornosti zasedání ČNB, jenž bude posledním v době stávajícího kurzového závazku, v rámci něhož ČNB “natvrdo” slibuje ponechat jej v platnosti. Zároveň půjde o zasedání mezi dvěma prognózami, takže se rada bude muset vypořádat s tím, že se její stávající výhledy příliš nenaplňují. Inflace je výrazně vyšší, než předpokládala a aktualizovaný výhled nejspíš potvrdí splnění závazku i na horizontu měnové politiky. Když k tomu připočteme tlak, pod jakým je koruna (ČNB už za březen nejspíše nakoupila dalších 12 mld. EUR), tak rozhodně není příliš důvod oddalovat konec kurzového režimu. Předpokládáme, že ČNB uvolní korunu už na začátku dubna a bude dohlížet na to, aby se koruna extrémně nevzdálila od současné kurzové hranice. Konec kurzového režimu tak zdaleka nemusí znamenat konec devizových intervencí.

EUR/USD/GBP

Kurz dolaru zpevnil pod tíhou dvou lehce jestřábích výroků ze strany amerických centrálních bankéřů (Williams a Rosengren). Naopak z eurozóny zaznívaly spekulace, že ECB pojede podle dohodnutého harmonogramu, takže není divu, že EUR/USD propadl zpět výrazněji pod 1,075.

Dnes kalendář očekávaných událostí obsahuje především německou inflaci, která silně naznačí, jak zítra dopadne březnová inflace za celou eurozónu. Zpomalení inflace by dolaru mohlo pomoci dále směrem dolů, přičemž je otázkou, jak se na měnovém páru projeví spekulace listu Wall Street Journal, že Trumpova administrativa chce jen drobné úpravy severoamerické obchodní dohody NAFTA.

Volatilní den zažila včera libra, která nejprve po ránu pod tíhou aktivace článku 50 o brexitu oslabovala, aby nakonec všechny ztráty smazala.


Nodata: https://www.kurzy.cz/intervence-cnb-souvisejici/ - [^`]*?

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688