Stavební sektor letos mírně poroste, kvalitní práce ocení certifikace

Jana Brožková, 28.3.2017

Stavební sektor v letošním i příštím roce podle odborníků mírně poroste. Firmy očekávají, že budou mít i více zakázek. Podle některých expertů je ale problémem na trhu stále kvalita, zejména veřejné zakázky se totiž často soutěží za nejnižší cenu. Proto odborníci sestavili Rating stavebních dodavatelů, podle kterých se mohou investoři orientovat. Certifikát kvalitního dodavatele získal i největší tuzemský výrobce garážových vrat Lomax.

Rating sestavil tým Stavby roku, která již 23 let každoročně hodnotí stavby, které byly dokončeny v České republice za uplynulé období, a uděluje 15 nominací a z nich pět titulů Stavba roku. Tým hodnotitelů vypracoval komplexní formu hodnocení účastníků soutěžní přehlídky, nazvaný Rating nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Každý účastník soutěže získává body, které jsou například přidělovány za účast, za postup do 2. kola, za zvláštní ceny, za nominace na titul, za cenu veřejnosti. Ten největší příděl je pak udělován za titul stavba roku. V soutěži nejsou hodnoceny pouze stavební firmy, ale i dodavatelé technologií a výrobků. Právě v této kategorii se dostal mezi elitu největší tuzemský výrobce garážových vrat Lomax. „Je to pro nás velká čest a prestiž. Dlouhodobě se snažíme na trhu prosadit zejména kvalitou," uvedl Miroslav Kubík, jednatel společnosti Lomax, která mimo jiné vyrábí i předokenní rolety a venkovní žaluzie.

Firma v posledních letech roste a investuje i do nových výrobků. Loni začala s výrobou zatepleného systému vstupních dveří. Reaguje tak na aktuální poptávku na trhu po tomto segmentu. Během loňského roku firma kvůli novým produktům investovala 17 milionů korun. Deset milionů šlo na výstavbu výrobních hal, zbytek na nákup nových technologií.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba