Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  02.04.2017 09:02:48

Daňové přiznání na poslední chvíli. Na co si dát pozor? Hlavně na termíny

 


Do odevzdání daňového přiznání v řádném termínu zbývá zhruba dvěma milionům podnikatelů pár dní. Řada z nich si odevzdání formulářů nechává na poslední chvíli. Nedochvilnost se ale při plnění daňových povinností nemusí vyplatit.

 

Podle Generálního finančního ředitelství bylo do poloviny března na finančních úřadech odevzdáno necelých 700 tisíc daňových přiznání k daním z příjmů, chybělo jich tedy přes milion. Jak odevzdat formuláře včas a vyhnout se pokutě? „Hlídat je nutné zejména termíny, ve kterých je nutné formuláře odevzdat. Řádný termín pro podání daňového přiznání je letos 3. dubna. Poplatníci, kteří nestihnou tento termín, tak mohou učinit ještě pět následujících pracovních dní, během kterých stále nehrozí žádné pokuty. Po uplynutí této lhůty už následuje sankce 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den prodlení. Ta se nepočítá z doplatku na dani, ale z daňové povinnosti. Proto se stává, že i poplatníkovi, kterému doplatek nevznikne, může být vyměřena poměrně vysoká sankce,“ řekla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

 

Podáním daňového přiznání ale povinnosti nekončí. Pondělí 3. dubna je zároveň i posledním dnem pro úhradu daně. Také v tomto případě platí pětidenní tolerance. „Podnikatelé musí myslet na to, že daň je zaplacena až tehdy, když má Finanční úřad částku na účtu, nikoliv když poplatníkovi z účtu odejde. Proto je třeba převodní příkaz zadat s dostatečným předstihem, mezibankovní převod v rámci České republiky by měl být zrealizován další pracovní den. Ani pozdní platba daně se neobejde bez sankce. Za každý den po 10. dubnu naskakuje úrok z prodlení. Ten aktuálně činí 14,05 procenta z výše daně za rok,“ upozornila Blanka Štarmanová.

 

Spousta podnikatelů si myslí, že nezáleží na tom, kde formuláře odevzdají. Opak je ale pravdou a odevzdání daňového přiznání na špatném úřadě může celý proces zkomplikovat. „Pokud podnikatel podává daňové přiznání osobně, je důležité podat je na místně příslušném finančním úřadě, respektive na kterémkoliv územním pracovišti tohoto úřadu. Zpravidla je to místo trvalého bydliště, ale finanční úřad může určit i jiný místně příslušný finanční úřad. V případě, že by jej odevzdal na jiném úřadě, termínem doručení je až okamžik, kdy dorazí formuláře na příslušný finanční úřad. Jestliže podnikatel odesílá formuláře poštou, je termínem podání datum odeslání. Podnikatelům rozhodně doporučuji vzít si podací lístek jako doklad o tom, že formuláře byly skutečně odeslány v termínu,“ řekla Blanka Štarmanová.

 

Poplatníci z menších obcí často nechávají odevzdání formulářů na poslední chvíli i kvůli vzdálenosti úřadů. „Za podnikateli, zejména z malých měst a obcí, pro které znamená cesta na úřad často i několikahodinový proces, i letos úředníci vyjíždějí. V plánu mají letos pracovníci finančních úřadů vyrazit do 180 obcí napříč Českou republikou a v některých budou i opakovaně. Přehled a termíny výjezdů je možné najít na stránkách financnisprava.cz,“ uvedla Blanka Štarmanová.

 
 

Pro podnikatele, kteří vědí, že řádný termín nestihnou, ještě není pozdě zažádat o tříměsíční odklad, každým rokem tuto možnost využívá větší počet lidí, letos jich podle odhadů bude přes půl milionu. „Poplatníci, kteří doručí písemně nebo přes datovou schránku svému správci daně do 3. dubna plnou moc ke zpracování a podání daňového přiznání daňovým poradcem, mohou v letošním roce s podáním daňového přiznání počkat až do 1. července. Zároveň se k tomuto datu automaticky prodlouží i termín pro zaplacení daně,“ uzavřela Blanka Štarmanová.

 
 


 

Petra Ďurčíková, mediální konzultant společnosti TaxVision s.r.o. a portálu www.eDane.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688