Cyklistům začíná sezóna: v pohotovosti jsou i zloději kol

Přijít o kolo? To se může lehce stát každému. Stačí trocha nepozornosti a je pryč. Zlodějům často stačí chvilka. Právě v těchto dnech, kdy se cyklisté vrací na silnice, mají nenechavci mnoho příležitostí vás okrást. Existuje několik rad, kterými když se budete řídit, riziko krádeže kola alespoň výrazně snížíte. Pojďme se na ně podívat.

Zamykat, zamykat, zamykat

Může vám to přijít jako hloupost, vždyť míříte jen do obchodu pro rohlíky. Anebo si jdete koupit do restaurace tatranku a hned budete zpátky. Jenže to jsou právě ty příležitosti, které zloděj vyhledává. A tak tu máme první radu - za všech okolností kolo zamykat. 

Pořiďte si kvalitní zámek

Argument, že zámek překáží a proto ho nevozíte, neobstojí. „Dnes už existují zámky, které jednoduše připevníte na rám do držáku a díky nízké hmotnosti o něm prakticky ani nevíte,“ radí Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která v České republice vyrábí známou značku FAB. A pokud si pořídíte zámek s číselným kódem, nemusíte řešit ani klíč.

Zamykejte správně

I když máte dobrý zámek, je nutné zamykat tak, aby zloděj neměl šanci. V ideálním případě byste měli kolo spojit s pevným stojanem. Jenže to v českých městech pořád není tak úplně samozřejmé. „Když to jinak nejde, zamykejte přes rám či vidlici, nikdy nezamykejte jen přední nebo zadní kolo. Hrozí, že ho zloděj vycvakne a odnese si rám,“ varuje Hrnčíř.

Nenechávejte kolo na očích

Nechat kolo přes noc před domem? Pro zloděje není větší výzvy. Takže rychle s ním pod střechu a zamknout. „Připevněte ho k něčemu pevnému. Pokud použijete zámek s dostatečně dlouhým lankem, můžete zamknout i další předměty nebo víc kol najednou,“ říká Hrnčíř. 

Kolo si pojistěte

Pokud máte dražší kolo, popřemýšlejte o jeho pojištění. Pojistka vám kolo sice před zloději neochrání, v případě krádeže jde ale o malou náplast. Vy tak nepřijdete o všechno a z pojištění si pak třeba můžete koupit kolo nové.

 

 

 

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek

má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení.

Více informací na:www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky