Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.03.2017 10:15:41

Analýza akciových trhů za minulý týden

Akciové trhy prošly v polovině týdne mírnou korekcí, ač o žádný výrazný pohyb nešlo, i tak americké indexy v úterý poprvé po půlroce zaznamenaly denní poklesy přes 1 %. Za poklesem nestala žádná zpráva, větší roli sehrál technický vývoj, kdy trh dlouho neprošel žádným poklesem a chyběl podnět k dalšímu  růstu.

Sentiment zhoršilo i jednání v americkém Kongresu, kde se zasekla Trumpova reforma zdravotnictví, což zvýšilo obavy, že se dál zpozdí i dlouho očekávaná daňová reforma. Ovšem žádný z faktorů neměl nakonec větší dopad, akciové indexy v Evropě ztráty postupně odmazaly a skončily týden bez větší změny, v zámoří nakonec zůstaly v mírně ztrátě do 1%. Teroristický útok v Londýně ve středu žádný dopad na trhy neměl.

Domácí burza se od globálního vývoj neodchýlila, v pátek index PX uzavřel na 983 bodech (+0,1 % t/t). Na pražské burze naplno běžela výsledková sezóna. Čísla za minulý rok zveřejnily hned 4 společnosti. ČEZ oznámil za minulý rok provozní zisk EBITDA na úrovni 58,1 mld. a upravený čistý zisk 19,6 mld. . Obě čísla byla lepší než očekávání trhu. Management navrhl dividendu 33 na akcii a zároveň rozšířil dividendový výplatní poměr na 60-100 % (původní 60-80 %). Pro tento rok je cíl společnosti EBITDA ve výši 52 mld. (oček 54,6 mld. ) a upravený č. zisk 12-17 mld. (oček. 14,5 mld. ). Celkově byly výsledky pro investory pozitivním překvapením a akcie si za celý týden připsaly 1 % na 675 . Z dalších zpráv stojí za zmínku také neplánovaná odstávka 2. bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Kofola vykázala pokles tržeb o 3,5 % na 1,57 mld. , růst provozního zisku EBITDA o 87 % r/r na 213 mil. a čistý zisk na úrovni 13 mil. . Čísla byla v souladu s naší projekcí, přesto pozitivně hodnotíme splnění předchozích cílů společnosti. Reakce investorů pak byla omezena nízkou likviditou (-1,75 % na 400 ). Pegas oznámil meziroční pokles tržeb o 18,4 % na 48,6 mil. EUR. Důvodem je pokles cen polymerů. EBITDA dosáhla 12,6 mil. EUR (-13,7 % r/r) a překonala tržní odhady. Čistý zisk propadl o 78 % r/r na 1,8 mil. EUR (-77,7 % r/r). Rozdíl je dán kurzovými položkami. Celkový zisk EBITDA za celý minulý rok byl 46,7 mil. EUR (5,3 % r/r), v souladu s cílem společnosti. Dividendu ze zisku minulého roku navrhuje vedení ve výši 1,3 EUR/akcie. Investoři přijali čísla pozitivně a akcie si za celý týden připsaly 1,8 % na 827 .

Poslední společností, která zveřejnila čísla, byla pojišťovna VIG, která oznámila zisk před zdaněním ve výši 407 mil. EUR, mírně nad výhledem managementu (do 400 mil. EUR) i nad naší projekcí (392 mil. EUR). Management navrhne podle očekávání vyplatit dividendu ve výši 0,8 EUR na akcii (3,6% hrubý dividendový výnos). Ohledně výhledu pak společnost plánuje zvýšit hrubé předepsané pojistné na 9,5 mld. EUR a zisk před zdaněním v rozmezí 450 – 470 mil. EUR do roku 2019. I přes pozitivní vyznění výsledků však převážilo na akciích vybírání zisků (-1,4 % na 615 ).

Nejvíce ztratily na pražské burze v uplynulém týdnu akcie CME (-3,16 % na 75 ). Mírně negativní zprávou byl prodej akcií jedním z členů managementu, nicméně pokles byl spíše důsledkem mírné korekce technologických akcií v USA. Naopak nejlépe se dařilo Unipetrolu (+3,64 % na 228 ), kde investoři oceňují dobré hospodářské výsledky a návrat dividendy.

V příštím týdnu zveřejní výsledky hospodaření Philip Morris ČR (úterý 28.3.). Nejvíce budeme sledovat výši navržené hrubé dividendy. Očekáváme, že společnost vyplatí 100 % čistého zisku, a odhadujeme tak hrubou dividendu na 936 na akcii (hrubý výnos 6,9 %). Pokud by se náš odhad vyplnil, tržní reakce by zřejmě byla neutrální, jelikož trh čeká dividendu také kolem 920-930 .

Pro obchodování na finančních trzích vidíme příští týden hned několik faktorů. Za prvé, trhy budou reagovat na výsledek hlasování o zdravotnické reformě v USA (na programu ještě tento pátek). Pokud by neprošla, odsune se zřejmě i termín daňové reformy, což je pro akciové trhy negativní. Dále budou o víkendu zasedat země kartelu OPEC spolu s dalšími producenty ropy a tématem bude naplňování nižších kvót na těžbu ropy. Odhodlanost vynucovat kvótami vyšší ceny ropy by mohla podpořit akcie těžařských firem. Konečně, v polovině příštího týdne má britská premiérka Theresa May oficiálně spustit vystoupení Velké BritánieEvropské unie. Je otázkou, zda představí konkrétnější plán. Celkově se domníváme, že hlavně americké akcie mohu nyní projít korekcí vzhledem k nejistotě ohledně slíbených reforem v USA. Máme tak mírně negativní výhled na příští týden.

Na domácí scéně se bude konat ve čtvrtek zasedání Bankovní rady ČNB, avšak nečekáme žádné podstatné zprávy. Zasedání stále připadá na březen a ČNB připustila ukončení kurzového závazku až počínaje dubnem.

Z makroekonomického pohledu začne týden německým indexem očekávání firem Ifo (v pondělí), kde se však nečeká výrazná změna. V úterý bude v USA zveřejněna spotřebitelská důvěra (oček. 113,6 b. vs. 114,8 v únoru). Ve středu budou v USA investoři sledovat data z trhu nemovitostí (prodeje domů, oček. +2,2 % m/m), ve čtvrtek pak konečný údaj HDP za 4. kvartál (oček. +2,0 % r/r) a počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (oček. 245 tis. po 261 tis.). Osobní výdaje, které budou zveřejněny v pátek, mají růst o 0,2 % m/m. Rovněž v pátek pak má být oznámen index nákupních manažerů v průmyslu za březen v Číně, a to na úrovni 51,7 b. (po 51,6 b.). Páteční maloobchodní tržbyNěmecku (za únor) mají ukázat růst o 0,4 % r/r (výrazné zpomalení po +2,3 % v lednu).

Pavel Ryska, analytik J&T Banka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688