Seznam čerpacích stanic, které podle ČOI šidily

TNBiz, 24.3.2017

Ale situace se zlepšuje - ukazuje to například bilance za leden 2017, kdy inspektoři odebrali při kontrolách 226 vzorků paliva a testy neprošel jen jediný vzorek.

Oproti prosinci 2016 se ale i tak jedná o zhoršení - poslední měsíc minulého roku totiž obstály všechny odebrané vzorky a inspektoři nemuseli pokutovat nikoho.

ČOI zatím letos pokutovala tři benzínky, které prodávaly nekvalitní palivo. Největší "flastr" vyfasovala čerpací stanice Agroservis z Libouchce na Děčínsku. A to hned 100 tisíc.

A důvod? Podle platných norem má motorová nafta takzvaný bod vzplanutí při 53 stupních Celsia. Ta z Libouchce ho ovšem měla už při 25 stupních.

Za úplně stejný prohřešek byly pokutované i další dvě čerpací stanice - OMV v Aši a benzínka v Libčevsi na Lounsku. Jejich nafta ovšem normám nevyhověla jen o pár stupňů. OMV dostala pokutu 50 tisíc, pumpa v Libčevsi 60 tisíc.

Mapa pokutovaných benzínek:

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2017/1977807.jpg?6883

Přesto se situace dlouhodobě zlepšuje. Statistiky ČOI ukazují, že zatímco v roce 2001 bylo závadných 13,5 procenta odebraných vzorků paliv, loni už to bylo jen 1,1 procenta.

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiří Fröhlicha je hlavním důvodem to, že ČOI díky novele zákona zveřejňuje, které pumpy pokutu dostaly. Včetně těch, které provozují soukromníci.

"V tomto případě je medializace velmi často větším trestem než samotná uložená pokuta," popsal Fröhlich.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy