Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  23.03.2017 10:11:03, aktualizováno 17:26:49

Unipetrol: Kupovat s cílem 292 Kč - prodej podílu J&T + růst dividend


Kolega Tamás Pletser dnes ráno vydal doporučení na Unipetrol „Kupovat“ s cílovou cenou 292 . Dle našeho názoru je Unipetrol fundamentálně levný, ale určité riziko představuje nízká likvidita.

V současné chvíli odhadujeme podíl volně obchodovaných akcií na 17%, tedy asi 7 miliard při současné ceně. Pozitivní dopad na valuaci by mohl mít případný prodej podílu skupiny J&T. Náš model diskontovaného volného peněžního toku poukazuje na dvanáctiměsíční cenu 292 po zohlednění nízké likvidity 20% diskontem.

Prodej podílu skupiny J&T by byl pro likviditu akcií přínosem. J&T s 20% podílem by mohla své akcie prodat s ohledem na současnou vyšší hodnotu akcií. Dle odhadů by se průměrná kupní cena akcií Unipetrol v portfoliu J&T měla pohybovat v rozpětí 250 - 300 při levném financování. To by fakticky znamenalo, že J&T aktuálně může pozici v Unipetrolu opustit bez větších ztrát. Navíc se skupině nepodařilo přesvědčit PKN Orlen o odkupu svého podílu či o navýšení výplaty dividend. V současnosti kolují další zvěstí o změnách v Unipetrolu. My se však nedomníváme, že by k nim došlo. PKN, mateřská společnost Unipetrolu, je se svou investicí spokojena a neplánuje jí navýšit. Unipetrol se také dohodl s Čepro a Mero na klíčové logistice. Vstupu čínského investora nevěříme. Tyto zprávy byly v médiích přiživovány koupí minoritního podílu v J&T čínským investorem. Připomeňme, že v minulosti Číňané koupili maďarský Borschodchem.

Výhled na rok 2017

Své výrobní jednotky má Unipetrol po požáru v Litvínově a neplánované odstávce rafinérie v Kralupech opět v provozu. Společnost dále očekává obdržení pojistného plnění ve výši 5 – 6 mld. .

Nová strategie, která byla zveřejněna v půli března, klade důraz na dokončení polyethylenové jednotky č.3 (PE3) a modernizaci retailové části podnikání. Unipetrol odhaduje kapitálové investice pro 2017 - 2018 ve výši 16,3 mld. , z většiny by měly být alokovány právě na PE3. Celková kapitálová investice tohoto projektu činí 18,1 mld. , z toho 3 mld. již byly realizovány. Kromě PE3 se chce Unipetrol soustředit na navýšení svého retailového tržního podílu v České republice z 17,6 % na 20,7 % do roku 2019.

Z pohledu dividendy byla zveřejněná strategie negativním překvapením. Navzdory silné rozvaze chce Unipetrol zvyšovat dividendu jen postupně.

 

V našich odhadech zisku očekáváme solidní čísla pro roky 2017 - 2018 díky slušným rafinérským a petrochemickým maržím. Nicméně odhad Unipetrolu ve výši 19,7 mld. na úrovni provozního zisku EBITDA je o něco optimističtější než náš odhad 18,4 mld. . Pro rok 2019 očekáváme nárůst ziskovosti díky zavedení PE3 do výroby. Unipetrol navíc zvažuje následné ukončení PE1, která je méně efektivní. To vše jsme v modelu zohlednili. Po roce 2019 očekáváme nižší zisky v důsledku klesajících marží, což odráží očekávaný globální trend.

Tamás Pletser, Pavel Smolík

 


23.03. 19:20  chytráci (dantes)
23.03. 17:23  chytráci (Founak)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688