Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  22.03.2017 15:53:42

Konec oddechového času pro ropu

Po několikaměsíčním klidu, kdy se, po listopadové dohodě o omezení těžby mezi členskými státy OPEC, ke které se poté v prosinci přidaly i spolupracující země stojící mimo kartel, cena ropy pohybovala v úzkém pásmu na nejvyšších hodnotách od června předloňského roku (viz graf), nastává pro ropné producenty další těžké období. Delší dobu trh úspěšně ignoroval rostoucí zásoby černého zlata v zásobnících rafinerií, nicméně během března, po třech měsících stagnace (americká lehká WTI se v únoru obchodovala v neujžším rozpětí za posledních deset let), se její cena přiblížila zpět k hodnotám, které jsme viděli ve druhé půlce loňského roku.

Psychologický efekt dohody, která měla snížit nerovnováhu na ropném trhu z nabídkové strany pomalu vyprchává a do popředí se dostávají informace z reálného světa. Samotná dohoda, platná do konce letošního června tak bude muset být nejen prodloužena, ale nejspíše i podpořena dalšími kroky, které povedou k většímu omezení produkce této strategické suroviny. Otázkou zůstává, zda je taková akce ze strany těžařů možná. Samotná dohoda o omezení těžby je sice navenek dodržována, podrobnější informace ale ukazují na nerovnováhu jejího plnění ze strany jednotlivých účastníků. Největší zásluhu na omezení produkce má bezesporu Saúdská Arábie, která jednostraně snížila těžbu o 0,75 milionů barelů denně (původně se zavázala pouze k omezení o 0,5 mbpd). Tím částečně kryje menší participaci ostatních účastníků dohody jako jsou Spojené arabské emiráty, Venezuela, Irák, ale především Rusko. Z druhé strany na cenu suroviny tlačí rostoucí produkce zemí stojících mimo dohodu (Nigérie, Lybie), ale především oživení těžby v USA.

Ostře sledované zásoby suroviny v amerických rafineriích se v únoru dostaly na historická maxima a stejně tak i denní produkce dosáhla nejvyšších hodnot za poslední rok. Počet vrtných souprav v akci byl ke konci února nejvyšší od předloňského října. Americký úřad EIA předpokládá, že domácí produkce stoupne během letošního roku o více než 0,4 mbpd. Rostoucí produkce v USA tak neguje snahu OPEC o omezení nabídky. Situace může být pro země mající zájem na vyšších cenách suroviny ještě složitější. V roce 2015 se spekulovalo o hranici rentability břidlicových těžařů okolo 60 USD/barel. Pohled na vývoj v minulém roce ale ukazuje, že tato cena již není platná. K oživení těžby došlo již v květnu, kdy cena ropy, po předchozím propadu, atakovala hodnoty okolo 50 USD. Efektivita těžby a technologické možnosti frakování břidlicových hornin, známé již více než 50 let, se stále zdokonalují. V neposlední řadě zde hrají roli i nižší počáteční náklady a relativně krátká délka přípravy projektů spojených s tímto typem těžby. Těžební společnosti jsou tak schopny reagovat velmi pružně a případný růst cen by jejich aktivitu dál zvýšil.

OPEC, resp. Saudská Arábie tak stojí před těžkým rozhodnutím, zda dále snižovat svou vlastní produkci ve snaze udržet ceny ropy nad 50 USD a přenechávat tak tržní podíl nespolupracujícím zemím nebo od podobných snah upustit a nechat cenu ropy spadnout zpět na úrovně, na kterých se nacházela v roce 2016. Ve hře je také plán na částečnou privatizaci státní ropné společnosti Saudi Aramco. Odhad její celkové ceny je značně volatilní, pohybuje se údajně od 400 mld. USD až po 2 bln. USD. Vyšší cena ropy by tak v tomto intervalu posouvala hodnotu společnosti směrem k vyššímu odhadu. Další schůzka kartelu je naplánována na konec května (25.5.), nicméně je pravděpodobné, že producenti budou v případě dalšího tlaku na pokles cen reagovat již dříve slovními intervencemi, které by měly avizovat připravenost OPEC reagovat na nerovnováhu na trhu s ropou. Situace téměř stejná jako v loňském roce.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688