Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2017 17:54:17

Recept na zastavení odlivu zákazníků? U McDonald´s mobilní objednávky

Mysleli jste si, že v éře chytrých telefonů si do svého přístroje nahrajete aplikaci a bez námahy si po cestě domů objednáte přes mobil nějaký šťavnatý hamburger od McDonald Corp? Tak na to (v Evropě) zatím zapomeňte, firma totiž teprve tento měsíc chystá start dlouho očekávaného mobilního objednávání jídel.  A vysvětluje to tím, že je lepší přijít pozdě, než neuspět kvůli nástrahám.

McDonald´s Corp si podle zjištění agentury Reuters dal záležet na odstranění „dětských“ nemocí u mobilních aplikací na objednávání jídel a nápojů konkurence. Hlavním „odstrašujícím“ příkladem je v této souvislosti uváděn řetězec Starbucks Corp. Plány McDonaldu jsou jasné – do konce roku má být mobilní aplikace McDonald ´s k dispozici ve všech téměř 14 000 restaurací v USA a 6 000 zařízení v Kanadě, Velké Británii, Francii, Německu, Austrálie a Číně. A i když firma uznává, že projekt má svá rizika a zpoždění, Steve Easterbrook, generální ředitel společnosti, to řekl agentuře Reuters jasně: „Mobilní telefon je způsob, jak získat zpět zákazníky po čtyřech letech oslabování návštěvnosti našich restaurací.“ A proto nesmí selhat. Nehledě na nový zážitek, který zákazníky pomůže utvrdit v dojmu, že využívají poslední technologické vymoženosti při konzumaci tak tradičních služeb, jakou je objednání hamburgeru.

Faktem ale je, že na zprovoznění mobilní aplikace je vázáno na řadu dalších operací. Většina majitelů amerických restaurací totiž bude muset nejen aktivovat obsluhu zákazníků i přes mobilní objednání, ale také přizpůsobit provoz ve výrobních částech restaurací novému stylu objednávek. Rizikem mohou být náklady, spojené s neuskutečněním objednávky, s poukazem na nepotvrzení příkazu, neodeslání objednávky přes mobil, či jiný důvod. Nutné tak bude přizpůsobit pracovní postupy, rozvrhy a personální obsazení mobilním technologiím.

Agentura Reuters v této souvislosti uvedla, že na rozdíl od jiných aplikací bude ta od McDonald´s sledovat polohu zákazníka, aby zajistila, že jeho objednávka je odesílána do té správné restaurace a načasována tak, aby jídlo nebylo ponecháno svému osudu. Kdy zákazník přijde do restaurace, aplikace ho požádá o potvrzení a zaplacení před odesláním objednávky do kuchyně. Finální verze aplikace bude schopná dát zákazníkům na výběr, kde si jídlo mohou vybrat, zda v restauraci, nebo u okénka průjezdního výdeje, případně jinak. McDonald řekl, že automatizace činností restaurace kvůli zavedení mobilního objednávání sníží transakční časy, omezí chyby a uvolní pracovníky pro práci jako dodávka jídel do aut, či pomoc s mobilními objednávkami. Takže vítejte v nových časech!

V této souvislosti by se pochopitelně mohla vynořit otázka, kdy tyto nové časy dorazí i do tuzemska. V České republice firma v posledních letech investuje do rozvoje elektronických samoobslužných kiosků. McDonald´s, kterému v tuzemsku konkurují řetězce jako KFC a Burger King, investoval za čtvrt století do rozvoje svých restaurací v Česku pět miliard korun. Loni tržby restaurací se zlatými obloučky přesáhly 4,5 miliardy korun. Česko je jednou ze zhruba stovky zemí, kde největší světový provozovatel restaurací rychlého občerstvení působí.

Vývoj akcií firmy za posledních pět let do středy 15. března:

 

Zdroje: Reuters, ČTK, Patria.cz

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688