Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2017 09:19:28

Rozbřesk: Fed zvýšil sazby a věří ekonomice, Holanďané Ruttemu

Vše jde podle plánu a tak prostě dozrál čas na další zvýšení oficiálních sazeb. Zároveň ale není úplně kam spěchat. Tak by se jednoduše daly shrnout závěry včerejšího zasedání americké centrální banky.

Fed totiž dle očekávání zvýšil úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,75 až 1 procento. Nová prognóza, respektive souhrn individuálních prognóz, však doznal pouze minimálních změn. Fed letos i nadále očekává celkově trojí zvýšení sazeb, tedy postupné utahování měnových podmínek, které z dlouhodobějšího pohledu zůstávají i nadále uvolněné.

Reakce dolaru, který oslabil o procento, i dluhopisů naznačuje, že část trhů mohla být nicméně zklamána tím, že nové prognózy členů FOMC nenaznačily ještě rychlejší růst sazeb v následujících měsících a čtvrtletích. Sázky na něj rostly jednak s rostoucí inflací, jednak v souvislosti s dodatečným fiskálním stimulem, který se očekává od Trumpovy administrativy. A ačkoliv šéfka Fedu Yellenová na tiskové konferenci uvedla, že někteří kolegové z výboru ve svých odhadech zvažovali expanzivnější rozpočtovou politiku nové vlády, tak FOMC jako celek při rozhodování o sazbách v tomto směru nespekulovalo. Jako vždy si tak Fed nechává zřejmý prostor přizpůsobovat svoje rozhodnutí i prognózy aktuálnímu vývoji.

Scénář ještě dvojího růstu sazeb v letošním roce - vždy o 25 bodů - se zdá pravděpodobný i nám. Dosavadní data značí slušný výkon ekonomiky i v prvním kvartále (růst kolem 2%) a zvýšení sazeb v červnu se tak zdá být velmi reálnou možností. Trh s ní v současnosti počítá zhruba z 50% pravděpodobností. My očekáváme další růst sazeb v letních měsících.

***FOREX***

Region

Koruna i nadále bez problémů absorbuje jakékoliv zprávy ze zahraničí a spotový kurz se drží v těsné blízkosti intervenční hranice ČNB. Forwardové kurzy zůstávají rovněž stabilní, a to i přes výrazný nárůst objemu nové likvidity stahované centrální bankou (v březnu zatím cca 190 miliard korun). Dnes se pozornost v regionu soustředí na Polsko, kde budou zveřejněna data z trhu práce (mzdy a zaměstnanost za únor).

EUR/USD/GBP
Včerejší rozhodnutí Fedu dolar rozhodně nenadchlo. Absence více jestřábího tónu posunula americkou měnu vůči euru o zhruba jedno procento nad hranici 1,07. Ve večerních hodinách euru navíc pomohly odhady výsledků nizozemských parlamentních voleb, podle kterých nacionalisté zaostali podle průzkumů za očekáváním až na třetím místě (byť se ziskem pěti mandátů oproti původnímu stavu). Průběžné výsledky jim však dnes ráno přiřkly místo druhé, první zůstává premiérova lidová strana VVD.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688