Marodíme častěji: ve kterém kraji nejvíc a kolik peněz dostanete?

TNBiz, 16.3.2017

Přibližně o šedesát tisíc lidí víc než v roce 2015 ulehlo v loňském roce na lůžko s pracovní neschopností. Průměrně na nemocenské strávili 42 dní, celkem loni Češi prostonali bezmála 67 milionů dní.

Přijde vám to číslo ohromně vysoké? Vězte, že před 15 lety bylo téměř dvojnásobné! ČSSZ vydala statistiky pracovní neschopnosti od roku 2001. Tehdy na nemocenskou šlo přes 4 miliony lidí, loni už to byl jen milion a půl. Zlom přitom nastal v roce 2008, ještě větší skok potom o rok později.

Vysvětlení lze hledat v zákoně. Od 1. ledna 2008 byla do českého právního řádu znovu zavedena tzv. karenční doba, tedy období, kdy zaměstnanec na neschopence nedostává žádné peníze. Během téhož roku ji stihli znovu zrušit, ale zároveň snížili výši nemocenského.

Znovu karenční dobu zavedli od roku 2009. Od té doby zaměstnanci nenáleží první tři dny nemoci žádné peníze, od 4. do 14. dne má nárok na náhradu mzdy, teprve od 15. dne dostává nemocenské.

A ihned se to odrazilo i ve statistikách. Podle zastánců karenční doby ubylo krátkodobých nemocí, odpůrci ale upozorňují na to, že ekonomicky slabší lidé si nemohou dovolit zůstat doma a nemoci přecházejí.

Více podle statistik marodí ženy. Jedinou věkovou kategorií, ve kterých jsou muži nemocní častěji, jsou ti do 29 let. Mužům na vyléčení stačí v průměru asi o pět dní méně než ženám.

Co se týče krajů, nejvíc nemocných bylo v loňském roce ve středních Čechách. V těsném závěsu skončila Praha, třetí příčku obsadil Moravskoslezský kraj - tady také lidé marodí nejdéle, podle statistik téměř 51 dní. Naopak v Praze, kde je sice nemocných hodně, se léčí nejkratší dobu, v průměru asi 32 dní.

Kolik na neschopence dostanu peněz?

Pokud vás nemoc upoutá na lůžko, dobře si rozmyslete, jestli se vám vyplatí vzít si na léčení dovolenou, nebo si necháte napsat neschopenku. Na neschopence totiž první tři dny nedostáváte žádné peníze, od čtvrtého dne potom 60 % mzdy. Prvních 14 dní pracovní neschopnosti poskytuje pracovníkovi zaměstnavatel tzv. náhradu mzdy, od 15. dne náleží pojištěncům nemocenské.

Kalkulačka pro výpočet náhrady mzdy vám spočítá, kolik peněz dostanete, pokud jste byli nemocní maximálně čtrnáct dní. Stačí do ní zaznamenat počet dní neschopenky a váš průměrný hodinový výdělek.

Kalkulačka - náhrada mzdy [xls]

Kalkulačka pro výpočet výše nemocenského vám řekne, kolik peněz dostanete od patnáctého dne nemoci. Také tady vyplníte počet dní pracovní neschopnosti, do kolonky vyměřovací základ zapíšete váš hrubý měsíční nebo denní příjem.

Kalkulačka - nemocenská [xls]



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy