Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.03.2017 13:40:32

Kandidát na nejlepší obchod na světě

Tradiční kamenné a plechové obchody jsou pod těžkým tlakem konkurence obchodů internetových. Vidíme to i v řadě zdejších pohledů na konkrétní retailové firmy a u nejedné je potenciální záchranou to, že se také začíná posouvat směrem k eshopům. A teď o jedné takové výjimce.

Shelly Banjo na Bloomberg Gadfly ovšem poukazuje na jednu z mála výjimek a tou je společnost Ulta Beauty. Tento prodavač krásy (či její iluze), si totiž vede hodně dobře i přes náročné prostředí, v kterém se celý maloobchod pohybuje. Minulý týden společnost oznámila, že její tržby rostly ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku meziročně o 16,6 % a dvojciferným tempem rostou už osmým čtvrtletím v řadě! Řadí se tak na první místo mezi 100 maloobchodními společnostmi v indexu S&P Retail Select Industry (tam v průměru Q4 tržby klesly o 1 %). 

Ulta pravděpodobně těží z trendu, který vystihuje následující obrázek. Z něj je zřejmé, že kosmetika a podobné zboží se v USA stále více prodává po internetu, ale také ve specializovaných obchodech:

 
Ulta je tak investiční akcií snů, protože její beta se pohybuje jen kolem hodnoty 0,5 (je tedy znatelně méně rizikovější, než celý trh), ale její návratnost je vysoko nad trhem – viz následující graf. A nejen to. Ulta dokonce dává na frak i hlavnímu destruktorovi celého kamenného retailu – tedy Amazonu:


Zdroj: Financial Times

Trh na výhled Ulty pro letošní první čtvrtletí nereagoval moc pozitivně, ale analytik Simeon Siegel poukazuje na to, že management společnosti soustavně podceňuje očekávané výkony firmy. Ta tak má za sebou dlouhou historii přestřelování očekávaných výsledků. Mimochodem, zdá se, že podobný přístup k čtvrtletním tanečkům kolem výhledů a jejich překračování je tím nejlepším, co může vedení firmy z hlediska „managementu“ ceny akcie udělat. Pokušení obdařit analytiky růžovým výhledem je ale asi příliš velké a jen málo firem se mustru, který používá Ulta, drží. 

Těžko se mi komentuje dlouhodobý výhled kosmetických firem, ale Shelly Banjo podle mne přichází s jednou zajímavou úvahou: Prodavačům krásy se podle ní bude dařit lépe a lépe, protože s přechodem světa na online video a foto realitu se budou lidé snažit vypadat ještě lépe, ještě mlaději a ještě dokonaleji, než doposud (pokud to vůbec jde). Z hlediska Ulty by to byl vývoj pozitivní a firma by mohla i nadále dosahovat záviděníhodného růstu tržeb, zisků a vysokých návratností (návratnost vlastního jmění se blíží 30 %!):


Zdroj: Financial Times

Ulta je tak v některých ohledech snad nejlepším obchodem na světě. Investoři ovšem samozřejmě nejsou k jejím přednostem slepí a tato krása tak není levná. Například její PE založené na ziscích dosažených během posledních 12 měsíců je na hodnotě 43, zatímco třeba taková Tiffany se obchoduje s téměř poloviční valuací. 


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688