Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.03.2017 17:28:20

Pokud Trump prosadí do čela Fedu někoho z Wall Streetu, může nastat chaos

Blíží se doba, kdy bude prezident Donald Trump nominovat nového předsedu Fedu, který je pravděpodobně nejmocnější centrální bankou na světě. Po rezignaci Daniela Tarulla bude mít Trump příležitost jmenovat tři nové lidi do Rady guvernérů, jeho nominaci musí potvrdit senát. Prezident by přitom měl být připraven na to, že jednoho z nich nakonec navrhne na předsedu. Pokud totiž plánuje nahradit Janet Yellenovou ve chvíli, kdy na počátku roku 2018 skončí její funkční období a ona se rozhodne v Radě guvernérů zůstat, ona trojice bude představovat jediné Trumpovy kandidáty na nového předsedu.

Dosadit někoho na funkci, kterou nyní zastává Yellenová a před ní Ben Bernanke, nebude jednoduché. Musí samozřejmě jít o člověka, který velmi dobře rozumí ekonomice, finančním trhům a jejich vzájemné interakci. Musí být schopen efektivní komunikace s veřejností, Kongresem a trhy. Stejně tak musí být dobrým vůdcem a mít organizační schopnosti, protože bude stát v čele instituce s více než 2 000 zaměstnanci. Kvalifikovaní kandidáti jsou ale k dispozici. Když jsem já byl členem FOMC, spolupracoval jsem se dvěma z nich - s Lael Brainardovou a s Jeremym Steinem. Někdy jsme se názorově velmi rozcházeli, nicméně jejich schopnosti jsou pro pozici šéfa Fedu plně dostatečné.

Domnívám se však, že Trump půjde jiným směrem. Brainardová i Stein mají doktorát z ekonomie a stojí za nimi vynikající akademická práce. Současná americká vláda si ale podobných předností moc nepovažuje. Trump klade mnohem větší váhu na úspěch na Wall Street a prozatím nevidím důvod, proč očekávat, že by při jmenování nového šéfa Fedu jednal jinak. Úspěch ve financích přitom neznamená nic špatného a znalost tohoto prostředí má své výhody. Pokud by však Yellenovou nahradil člověk, jehož kvalifikací je, že na trzích vydělal hodně peněz, šlo by o velkou chybu.

V případě, že by se do čela Fedu dostal někdo z Wall Street, bylo by každé rozhodnutí této centrální banky vnímáno jako krok k uspokojení zájmů velkých financí. Týkalo by se to regulace, monetární politiky i třeba krizového managementu v případě nějakého velkého šoku. Fed by se následně stal politicky velmi zranitelný. Jeho nezávislost, která je pro správnou monetární politiku nezbytná, se přitom už nyní nachází pod znatelným tlakem. Jenže to může být přesně ten cíl, který Donald Trump sleduje. Jestliže se o jeho naplnění začne pokoušet, připravte se na chaos v ekonomice i na trzích.

Autor: ekonom a bývalý člen FOMC Narayana Kocherlakota

(Zdroj: Bloomberg)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688