Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.03.2017 10:08:27

RWE se vrací zpět, Po odmlce chce vyplácet dividendu a má dobré vyhlídky

Hlavní zprávou z výsledků hospodaření německé energetické utility RWE, od níž se v roce 2016 oddělila skupina innogy a která se orientuje na obnovitelné zdroje energie, energetické sítě a maloobchodní aktivity, je to, že RWE chce za rok 2017 vyplatit akcionářům znovu dividendu. Skupina RWE se po splitu s innogy v roce 2016 soustředí na konvenční zdroje energie.

Německá energetická společnost v minulém roce utržila 45,8 miliardy eur, což je pokles o šest procent, při tržním konsensu postaveném na hodnotě 47,3 miliardy eur,“ zhodnotil výsledky společnosti RWE Ján Hladký, analytik Patria Finance. Ukazatel EBITDA se podle něj propadl o 23 % na 5,4 mld. EUR a udržel se tím v linii tržních predikcí.

Kapitálové výdaje dosáhly 2,4 mld. EUR při dvaceti sedmi procentním propadu, zároveň však nepřesáhly provozní cashflow (také 2,4 mld. EUR). „Mnohem zajímavější než předešlý rok je ale výhled na rok 2017. Podle něj by se měl ukazatel EBITDA vyšplhat na 5,4 až 5,7 mld. EUR, zatímco trhy předpokládaly stejné hodnoty jako v tomto roce,“ řekl Ján Hladký. Čistý zisk, jenž v uplynulém roce dosáhl hodnotu 780 mil. EUR, plánuje management dotáhnout do intervalu 1,0 – 1,3 mld. EUR. „Tento solidní růst se nachází vysoko nad tržním konsensem udávajícím přibližně 810 mil. EUR. Primárním hnacím motorem budou příjmy z obchodních aktivit v Asii, zatímco příjmy z generování elektřiny by měly naopak klesat,“ uvedl Ján Hladký.

Dobrou zprávou pro investory ale je, že skupina RWE hodlá po dvouleté odmlce od příštího roku opět začít s výplatou dividend i za kmenové akcie. Aktuální odhad výše dividendy za letošní rok je 0,5 euro za akcii a společnost věří, že vyplácení dividend bude možné i v následujících letech. Ekonomičtí komentátoři říkají, že snahou RWE je uklidnit zklamání minoritních akcionářů, kteří vlastní až 23% podíl akcií RWE. Podle Jána Hladkého při součtu příznivého výhledu hospodaření a plánovaného znovuzavedení dividendy 50c již v tomto roce, pak není divu, že během dneška zaznamenaly akcie společnosti až o 6% skokový růst



 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688