Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2017 18:43:37

Čeká se už jen na důvod k prodejům?

Tolikrát skloňovaná psychologie trhů funguje poměrně jednoduše: Jde o známé přelévání se nálad mezi optimismem a pesimismem, přílišnou odvahou a opatrností, hamižností a panikou. Během obou fází si investoři z neustálé záplavy zpráv a dat vybírají ty, které podporují a ospravedlňují jejich momentální rozpoložení a barvu brýlí. Když už je všeho moc, čeká se na pověstný „katalyzátor“, který investorům umožní otočit a zachovat si při tom vlastní tvář (zejména před sebou samými). Následující dny nabídnou takových obratových „spouštěčů“ celou řadu a víra v udržitelnost současné rally tak bude znatelně testována. 

Pokud se ztotožníme s názorem, že valuace akcií na (zejména) americkém trhu jsou neudržitelně vysoko (viz můj předchozí příspěvek), v podstatě říkáme, že dříve či později musí skutečně přijít jejich korekce. Jednoduše řečeno, pokud je poměr cen P a zisků E příliš vysoko, musí klesnout. Ale to se může stát dvěma způsoby: Sníží se P, nebo vzroste E. První případ znamená cenovou korekci – v tomto scénáři by se už jen čekalo na zmíněný důvod k prodejům. Druhý způsob snížení PE je pro investory s dlouhými pozicemi mnohem příjemnější. Znamená totiž, že růst zisků předchozí vysokou valuaci ospravedlní a postupně sníží. 

Následující obrázek ukazuje vývoj zisků očekávaných pro následujících 12 měsíců u amerických akcií a celosvětově. Commerzbank graf interpretuje tak, že v období 20122015 proběhla střední fáze cyklu s nízkou inflací a nízkým růstem zisků. Nyní ovšem růst zisků nabírá na rychlosti. A to by dávalo naděje na výše popsaný příjemnější způsob korekce vysokých valuací:

 

Zdroj: Commerzbank

Úplně optimistická ale teze Commerzbank není. I její analytici se domnívají, že valuace přestřelily a budou muset korigovat nejen výše popsaným příjemným způsobem (růstem zisků taženým globální reflací). Nepůjde ale o náběh na medvědí trh, ale s ohledem na výše popsaný očekávaný vývoj zisků jen o přechodnou přestávku a nabrání dechu. Banka tak svým klientům radí jen snížit alokaci zdrojů akcií na neutrální úroveň. Takže celkově je to vlastně optimismus a kdyby se tento scénář skutečně naplnil, můžeme podle mne být všichni spokojeni. Je rozhodně lepší, než další prudký a neudržitelný růst cen, z kterého by se později korigovalo mnohem bolestivějši.

Na nadcházející korekci světových akciových trhů podle Commerzbank ukazuje i to že v posledních týdnech prudce vzrostla beta globálních makrohedge fondů (citlivost návratnosti těchto fondů na celkový pohyb trhu). Jak je patrné z následujícího obrázku, růst této bety bývá skutečně často dobrým vedoucím indikátorem korekcí:

 

Zdroj: Commerzbank

Banka poukazuje i na to, že americké „tvrdé“ indikátory zaostávají za sentimentem a tudíž roste riziko zklamání. Jinak řečeno, americké „animal spirits“ se zatím moc nepřesouvají z roviny psychologické do roviny reálné a propast mezi nimi (viz poslední graf) asi nemůže růst donekonečna. Možná se tedy už skutečně jen čeká na důvod ke korigujícím prodejům:

 

Zdroj: Commerzbank

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688