Každý druhý řidič špatně vidí, otestujte doma jak jste na tom vy

TNBiz, 13.3.2017

Řidič, který špatně vidí, není nebezpečný jen sobě, ale také ostatním. Výsledky loňských měření odhalily u každého druhého z 364 kontrolovaných řidičů oční vadu. A na českých silnicích tak začíná jít o život. Alarmujícím zjištěním však bylo to, že většina postižených řidičů o svých komplikacích vůbec nevěděla, informuje Ústřední automotoklub (ÚAMK).

"To je pro nás velice důrazným varováním. Jsou to totiž závažné argumenty pro bezpečnost silničního provozu a uvědomění si, že i oči jsou nejen pro řidiče životně důležité," upozorňuje prezident ÚAMK JUDr. Oldřich Vaníček, a dodává: "Pokud řidič nebude chodit na pravidelné lékařské prohlídky, může se stát, že hůře rozezná dopravní značení, chodce, dítě, cyklistu, anebo nedobrzdí právě kvůli tomu, že špatně vidí."

Jak často na vyšetření?

Vyšetření u očního lékaře by měl každý dospělý podstoupit minimálně jednou za tři roky, po pětačtyřicátém roce věku každé dva roky. Řidiči by rovněž měli absolvovat oční prohlídky v 60, 65 a 68 letech a dále každé dva roky.

"V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti k odhalení refrakčních vad nebo změn dioptrií, které lze následně korigovat brýlemi, kontaktními čočkami, anebo trvale, tedy laserovým zákrokem. Vyšetření zorného pole zase zachycuje výpadky i v periferních částech, měření nitroočního tlaku pak může včas podchytit vznik zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí, které zobrazí chorobu sítnice nebo zrakového nerv," vysvětluje Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Otestujte se v pohodlí domova

Přímo u počítače si můžete vyzkoušet, jak dobře vidíte do dálky, a to pomocí stejné metody, jakou používají lékaři. Stačí, když si tabulku s písmeny na obrazovce zvětšíte tak, aby šíře obdélníku byla asi 11,5 cm (stiskněte tlačítko CTRL a tlačítko +).

Posaďte se do vzdálenosti 3 metry od monitoru, zakryjte si vždy jedno oko a čtěte řádky shora dolů. Pokud nepřečtete řádek 6/6 oběma očima, budete pravděpodobně potřebovat brýle.

Co trápí řidiče nejčastěji?

Mezi vady, které řízení výrazně ztěžují, patří zejména krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. Zhruba 6 % řidičů navíc trpí určitým stupněm barvosleposti. Řízení ale ovlivňuje i šeroslepost, tedy zhoršené vidění za šera. Zejména seniory zase často postihuje šedý zákal.

Podmínky pro získání řidičského oprávnění

Skupiny A, B, C, E, T

K získání oprávnění: Přečtete-li alespoň jedním okem nebo oběma očima najednou (ať už s brýlemi nebo bez brýlí) o jeden stupeň větší řádek vyšetřovacích optotypů, než je řádek určující normální vidění.

Při pravidelných prohlídkách: Přečtete-li alespoň jedním okem (ať už bez brýlí nebo s brýlemi o maximální síle 10 dioptrií) o dva stupně větší řádek vyšetřovacích optotypů, než je řádek určující normální vidění.

Skupina D

K získání oprávnění: Přečtete alespoň jedním okem nebo oběma očima najednou (ať už bez brýlí nebo s brýlemi o maximální síle 6 dioptrií) o jeden stupeň větší řádek vyšetřovacích optotypů, než je řádek určující normální vidění. A zároveň každým okem (ať už bez brýlí nebo s brýlemi o maximální síle 6 dioptrií) přečtete o jeden stupeň větší řádek vyšetřovacích optotypů, než je řádek určující normální vidění

Při pravidelných prohlídkách: Přečtete-li alespoň jedním okem (ať už bez brýlí nebo s brýlemi o maximální síle od -6 do +8 dioptrií) o jeden stupeň větší řádek vyšetřovacích optotypů, než je řádek určující normální zrakovou ostrost a druhým okem o dva stupně větší řádek vyšetřovacích optotypů než, je řádek určující normální vidění.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy