Bolest hlavy: jak zvítězit nad bolestí hlavy nebo migénou

Bolestmi hlavy trpí podle realistických odhadů okolo 15 % populace. Z těchto 1,5 milionu lidí v ČR jen 10 % trápí migréna. Obecně migréna postihuje více ženy než muže, a to až trojnásobně. Jak s tímto problémem bojovat, jsme se zeptali odborníka na fytoterapii a bylinky, Jiřího Pantůčka ze společnosti TOPVET, která kromě přírodní kosmetiky nabízí i nejrůznější bylinné preparáty.

1. Najděte spouštěče

Záchvaty migrény, nebo i silná bolest hlavy, jsou většinou vyvolány některým ze spouštěcích mechanismů nebo jejich kombinací. „Nejčastěji to bývají hormonální výkyvy, stres, změna životního stylu, únava, změna klimatu, přepracování, nadměrný hluk, nedostatek spánku, alkohol, nevhodná dieta, kouření…,“ vyjmenovává Jiří Pantůček. Zkuste si vystopovat, co je tím spouštěčem právě u vás, a pokud je to možné, snažte se mu vyhýbat.

2. Zalezte si

To, že se migréna blíží, vycítí většina migreniků předem. Ideální je, když ji nenecháme vůbec rozvinout (pak už se s ní bojuje velmi těžko), ale ihned začneme podnikat kroky, které se nám již v minulosti osvědčily. Některým lidem pomáhá zalézt si do postele, do tmavé místnosti a co nejrychleji usnout, někomu dokážou pomoci bylinky, někomu speciální léky. Důležité zkrátka je, snažit se zastavit nával migrény hned v počátku.

3. Povolejte na pomoc bylinky

Bohužel neexistuje žádná univerzální rostlinná léčba, ostatně ani žádný univerzální lék. Existuje však několik rostlin, které dokážou při určitých bolestech hlavy pomoci. Jednou z těch nejúčinnějších je řimbaba obecná. „Řimbabu nabízíme ve formě tinktury, doporučuji ji nakapat do nápoje a užívat 3x denně 15 až 30 kapek,“ radí fytoterapeut Jiří Pantůček z firmy Topvet. „Při náběhu migrény ale dávky zvyšte, každých 15 minut si dejte 15 kapek, dokud bolest alespoň trochu neustoupí.“ Pomáhají také vrbová kůra, list vavřínu vznešeného (známější jako bobkový list), jinan dvoulaločný, meduňka lékařská a další.

4. Vyzkoušejte aromaterapii

Pomoci mohou i rostlinné silice, především eukalyptus a máta. „Při nástupu migrény si zkuste pomazat jeden spánek trochou eukalyptové a druhý spánek trochou mátové silice,“ doporučuje odborník. V tradiční čínské medicíně se tento postup používá k usměrnění toku energie v hlavě. Celé řadě migreniků právě tato kombinace prospěje, ale aplikovat byste ji opět měli již v první fázi nástupu bolesti.

5. Lžička pupalkového oleje denně

Pokud máte migrénu spojenou s hormonálním cyklem, což je velice častý případ právě u žen, můžete vyzkoušet pupalkový olej. Ten je nejen považován za zdroj ženské krásy a energie, ale také má příznivý vliv na regulaci a udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. Účinně pomáhá právě při premenstruačním syndromu. Užívá se jedna až dvě lžičky denně a nenechte se odradit jeho mírně nahořklou chutí.

6. Vyhledejte odbornou pomoc

Migréna je chronické onemocnění, a přestože není životu nebezpečná, dokáže nám kvalitu života výrazně zhoršit. Zatímco dříve se k léčbě hojně využívala různá analgetika, dnes jsou za nejúčinnější léky považovány tzv. triptany, které se specializují na mechanismus vzniku migrén a ten následně potlačují. „Pokud trpíte migrénou často a nedaří se vám vypořádat se s ní domácí léčbou, určitě navštivte lékaře – i kvůli svým dětem, rodině a přátelům,“ nabádá Jiří Pantůček, „právě je totiž okrádáte o možnost trávit s vámi radostné chvíle bez špatné nálady a bolestí hlavy.“

Více tipů a doporučení najdete na www.topvet.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky