Co nám v Česku nejvíce vadí?

Česká republika je bezpochyby země s nádhernými památkami a přírodou, čehož si váží i většina Čechů. Vyplývá to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého je s životním prostředím spokojena téměř polovina všech dotázaných, s kulturou dokonce tři pětiny. Víc už si lidé v zemi váží jen nabídky zboží a služeb (tři čtvrtiny dotázaných).

Oproti tomu život v zemi lidem výrazně ztrpčuje dlouhodobá problematika korupce nebo třeba otázka bezpečnosti.S přistěhovalectvím má problém 61 procent lidí, hospodářskou kriminalitou 58 procent a s korupcí 70 procent.

I tak ale dlouhodobý trend míry nespokojenosti sám o sobě klesl - což je významná změna v myšlení Čechů. "Veřejnost citlivě reaguje na proměny politiky a ekonomiky, reflektuje situaci spojenou s uprchlickou krizí apod.," vysvětluje CVVM.

Míra souhrnné spokojenosti je významně ovlivněna věkem, vzděláním, životní úrovní a celkovou spokojeností se životem. "Nejstarší generace, lidé s nižším vzděláním a především lidé se špatnou životní úrovní jsou daleko méně spokojení než jejich protipóly," uvádí CVVM.

A co tedy Čechy v současné době trápí nejvíc? Nespokojenost oproti předešlému roku roste hlavně kvůli vztahům ČR k zahraničí, situaci v armádě, soudnictví, zemědělství, dopravě, dodržování lidských práv.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy