Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.03.2017 14:08:22

BMW sází na eletrifikaci. Letos chce prodat sto tisíc takových aut

Německá automobilka Bayerische Motoren Werke (BMW) ohlásila za rok 2016 nárůst zisku po zdanění na 6,91 miliardy eur z 6,4 miliardy eur v roce 2015 a růst tržeb o 2,2 % na 94,16 miliardy eur z 92,18 miliardy eur. Něktrá hodnocení ale firmě vytýkají ziskovost, která byla nejnižší od roku 2010. Investoři ale mohou být klidní – BMW řeklo, že oproti roku 2015 chce vyplatit akcionářům vyšší dividendu.

Zisková marže BMW za rok 2016 klesla na 8,9 % z 9,2 % v předchozím roce. Podle analytiků byly důvodem investice do technologií nové generace aut. Zisk automobilky před úroky a zdaněním (EBIT) za loňský rok dosáhl 9,38 miliardy eur a zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali EBIT 9,82 miliardy eur. BMW loni prodala 2,37 milionu aut, což je o 5,3 % více než v roce 2015. A i letos čeká nárůst prodejů. Vedení firmy se chystá zveřejnit kompletní výsledky za loňský rok až 21. března, ale mezitím navrhlo zvýšit dividendu za rok 2016 na 3,50 eura na akcii z 3,20 eur/akcii, kterou vyplatila společnost v loňském roce.

Nepříjemnou zprávou pro Haralda Kruegera, generálního ředitele společnosti, je i ztráta vedení luxusního segmentu aut, které německé automobilce přebral další německý automobilový rival, totiž Mercedes-Benz. Jenže mnichovská firma i přes vyšší, než plánované výdaje do elektrického auta a autonomního vozu,  a ztrátu prvenství v luxusním segmentu, sází na perspektivu nových technologií a jejich využití při produkci aut. Podle Kruegera má být BMW od roku 2019 stoprocentně schopné výdělečně montovat elektrická auta a již v tomto roce chce prodat až sto tisíc modelů elektrifikovaných vozů. 

Firma upřednostňuje zaměření na inovace pro budoucnost před honěním se za krátkodobými prodeji. Plně elektrický model iNext má být v prodejních nabídkách od roku 2021 a BMW se hodlá stát lídrem segmentu. Bavorská automobilka formulovala obavy z příznivé perspektivy kvůli globální politické a ekonomické nestabilitě. Problémem může být i to, že poptávka po nových vozech v USA a Evropě je na vrcholu po letech růstu a předpovědi o čínských nákupech aut „zpomalují“ poté, co tamní vláda zvýšila daňovou zátěž pro vozidla s malým obsahem motoru.

Globální dodávky BMW vzrostly o 5,3 procenta v roce 2016 na 2 miliony vozů, jenže dosáhly jen poloviny růstu, který dosáhl konkurent Mercedes. Ten totiž zaznamenal 11procentná nárůst prodejů a celosvětově na trh dodal 2,08 milionu aut.  

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688