Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.03.2017 15:35:31

Spatří světlo světa autogigant VW-FCA Group? Možné to je…

Konsolidace světového automobilového průmyslu nabírá otáčky. Jen několik dní po oznámení akvizice značky Opel koncernem PSA se totiž vznáší diskuzemi, aktuálně nejen na ženevském autosalonu, možná nová výzva oboru – totiž, zda německý automobilový gigant Volkswagen Grop AG nabídne skupině FCA Group, tedy Fiat Chrysler Automobiles NV, převzetí.

Hned na začátku je ale nutné říct, že propojení FCA Group s VW není zcela novou zprávou. Už od roku 2014 se v segmentu automotive mluví nahlas o možném spojení firem. Po zveřejnění nákupu Opelu skupinou PSA se spekulativní úvahy o možné akvizici rozhořely znovu naplno.

Názory na to, zda je transakce mezi VW a FCA Group skutečně reálná, se podle agentury Bloomerg shodují v jednom: Že by šlo o logický krok, který přispěje ke konsolidaci světové produkce aut. Zatím ale není vůbec jasné, zda oba automobiloví giganti o něčem podobném reálně jednají. Skupina Volkswagen navíc uvedla, že nejedná s automobilkou Fiat o možné fúzi. Jasné zatím nejsou ani detaily transakce, jako co, za kolik a zda vůbec by skupina Volkswagen po skupině FCA Group chtěla. „Může jít o atraktivní akviziční příležitost, což je i jeden z faktorů, ale nikoli hlavní, proč jsou akcie FCA Group v Dlouhodobých investičních příležitostech (DIP) Patria,“ konstatoval Branislav Soták, analytik Patria Finance.

Výhody možné akvizice

Spojení VW a FCA Group by přineslo výhody oběma stranám. Pro Fiat Chrysler by akvizice přinesla snížení zadlužení skupiny a pro VW jednoznačně rozšíření portfolia značek o nová atraktivní jména automotive segmentu.

Uvažujme dál - ředitel FCA Group Sergio Marchionne, kterému jeho současný mandát vyprší v roce 2019, řekl na ženevském autosalonu, že oznámené spojení PSA-Opel  „nejvíce ohrožuje VW a začne na skupinu vytvářet velký tlak." Jinými slovy – podle některých názorů se Marchionneho slova dají vyložit i tak, že by se nebránil nějaké atraktivní nabídce od VW k převzetí. A co by se hrálo? Nejvíce se mluví o tom, že VW by usiloval o atraktivní značky ze stáje FCA Group, jako například o Alfa Romeo, nebo Maserati.

Rizikové faktory transakce

Další globální automobilová akvizice má ovšem i několik „kritických“ momentů. Jedním z nich může být úvaha tržních regulátorů, kteří se na propojení skupiny Volkswagen a FCA Group nemusejí dívat s porozuměním. A to především kvůli finančním dopadům „Dieselgate“ na skupinu Volkswagen. Kvůli potenciálním škodám, které dnes nejsou ještě známy, tak úřady mohou akvizici bránit s odvoláním na to, kde by německá automobilka zajistila dostatečné finanční zdroje na všechny transakce.

FCA Group totiž nemá, na rozdíl od Opelu, jen jedinou značku ve svém výrobním portfoliu. Do její stále patří značky Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, nákladní vozy Ram, Abarth, Mopar a SRT. FCA Group také vlastní Maserati, Comau, Magneti Marelli, a Teksid.  

Je nutná akvizice?

Skupina Volkswagen dlouhodobě usiluje o to, být světovou automobilkou číslo jedna. Může být, že dobrá nákupní příležitost této pozici automobilce Volkswagen může výrazně pomoci. Řada analytiků totiž tvrdí, že po dieselovém skandálu bude muset VW usilovně zapracovat na tom, aby přesvědčil své americké zákazníky o tom, že se dá značce věřit. A to jí může pomoci splnit trojlístek ze stáje FCA - Chrysler, Jeep a Dodge. 

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688