Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2017 09:06:46

Švédové najednou začali platit na daních mnohem více, než musí

Zatímco na jihu Evropy není placení daní právě oblíbené, na severu s ním lidé nemají problémy. Za své daně dostávají širokou škálu vládních služeb a navíc jde o společnost s neobvykle vyrovnaným rozložením příjmů. OECD odhaduje, že ve Švédsku dosahují vládní výdaje více než 51 % HDP a to má země za sebou několik let snižování daňové zátěže. Daně z příjmů u nejbohatší skupiny obyvatel mohou dosáhnout až 75 %, ale Švédové jsou stále spokojení.

Sociologové a ekonomové se už dlouho zabývají tím, co za jejich ochotou přispívat k společnému dobru spočívá. Podle některých názorů jde hlavně o luteránský přístup k životu, kdy je nutné podporovat celou komunitu. Velký vliv ale mohou mít třeba i dlouhé tvrdé zimy, které společnost naučily spolupracovat a pomáhat si. 

Nyní se ale objevila další záhada. Podle oficiálních statistik totiž někteří Švédové platí na daních záměrně více, než musí. Švédská vláda dosáhla v roce 2016 rozpočtového přebytku ve výši 85 miliard švédských korun. A téměř polovina z této částky pochází z přeplatků od firem i jednotlivců. Navíc se zdá, že jde o přeplatky záměrné. Co se tedy děje?

Ve skutečnosti nejde o další důkaz severského nadšení pro vyšší daně. Jde o bizarní důsledek negativních sazeb. Během posledních dvou let držela švédská centrální banka sazby pod nulou, protože se snažila chránit ekonomiku před deflací. Vláda ve stejnou dobu slíbila, že bude platit úrok ve výši 0,56 % na všechny daňové přeplatky, a to až do chvíle, kdy budou vráceny. I když se tato sazba již snížila na nulu, pro lidi i firmy je stále výhodnější zaparkovat svou hotovost u vlády s nulovou sazbou než u bank se sazbou negativní. Podle Financial Times se něco podobného začíná dít i ve Švýcarsku, kde byly negativní sazby zavedeny v roce 2015. 

Politici a vládní úředníci by se z vysokého rozpočtového přebytku obvykle radovali. Ve Švédsku tomu tak ovšem není. Náklady spojené s tím, že vláda získala přechodný zdroj financí z daňových přeplatků, jsou totiž vyšší než alternativní zdroje financí. Není také jasné, zda nebude celá věc nabývat na objemu a jak rychle budou daňové subjekty požadovat vrácení přeplatků. Celá správa přeplatků je také poměrně složitá a vyžaduje nové zdroje. Pravděpodobné je, že politika negativních sazeb bude ve Švédsku ještě nějaký čas trvat a z toho by se dalo usuzovat, že ani tento jev jen tak nezmizí. Vlády na jihu Evropy by jej možná vítaly, ve Švédsku ale vláda možná požádá daňové poplatníky, aby platili o něco méně. 

(Zdroj: The Economist)


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688