Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2017 06:49:27

Tibet a Sin-ťiang: Daňové ráje pro bohaté Číňany

Pokud se ptáte, jestli existuje čínská verze ostrova Jersey, Kypru a dalších míst, kde by čínští boháči a celebrity mohli využívat nižších daní, je tu jedna odpověď. Tibet a Sin-ťiang.

V obou oblastech existují podle listu South China Morning Post preferenční daňové režimy, které v nich ustavil Peking, aby na tato území, poznamenaná násilnostmi či etnickými střety, přilákal bohaté investory. Tibetská ekonomika je přitom stále masivně závislá na zemědělství a jenom málo čínských boháčů v minulosti uvažovalo, že by tady investovalo svoje peníze. Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang leží v severozápadní Číně a obývá ji muslimská menšina Ujgurů.

„V podstatě se staly čínskou verzí Britských Panenských ostrovů,“ říká podle listu The South China Morning Post o čínské variantě karibského daňového ráje Šen Meng, výkonný ředitel ve specializované investiční bance Chanson & Co v Pekingu.

Firmy, které jsou registrované v Tibetu, mohou využít balík daňových úlev, který zahrnuje 15procentní firemní daň. Pro srovnání, standardní sazeb v zemi je 25 procent. K tomu se přidávají pobídky místních vlád, takže celková sazba může klesnout na pouhých 9 procent.

Sídlo řady svých aktivit má v Tibetu na příklad Liou Jung-chao, 36. nejbohatší Číňan, který ovládá zemědělskou skupinu New Hope Group.

Pozornost čínských celebrit zase v poslední době přitahuje město Korgas v Sin-ťiangu na hranici s Kazachstánem. Korgas nabízí ještě výhodnější podmínky než Lhasa a z hlediska preferenčních daňových režimů je podle expertů nejpříznivější oblastí. V Korgasu, který má status státní zvláštní zóny hospodářského rozvoje, mohou být firmy v prvních pěti letech od registrace osvobozeny od daně z příjmu. Zvýhodnění je možné čerpat i v případě daně z příjmu fyzických osob a také u DPH

Je ovšem otázkou, co budou ekonomiky Tibetu a Sin-ťiangu ze zvláštních daňových režimů nakonec doopravdy mít. Firmy z odvětví náročných na pracovní sílu, jako je třeba zpracovatelský průmysl, se moc často stěhovat nechtějí. Argumentem jsou pro ně přitom náklady na dopravu.

„Firmu tam založit můžete, ale lidi tam najímat nemusíte,“ říká Šen. „Takže příliv takovýchto firem tamní zaměstnanosti pravděpodobně nepomůže.“

(Zdroje: www.scmp.com, ČTK)

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688