Ekonomický deník (Ekonomický deník)
03.03.2017 18:27:07

Vichr z minulého týdne způsobil energetikům škody 10 milionů Kč

Silný vítr, který na konci minulého týdne zasáhl Česko, způsobil energetikům škody přes deset milionů korun. Vyplývá to z vyjádření distributorů pro ČTK. Kvůli poruchám, které vichřice způsobila, byly v celé zemi minulý pátek tisíce domácností bez proudu. Poruchy způsobily zejména pády stromů a větví do vedení.

„Na území ČEZ Distribuce způsobil silný vítr na konci minulého týdne škody ve výši necelých deseti milionů korun,“ sdělil dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Společnost kvůli vichru vyhlásila kalamitní stav v 18 okresech. Nejvíce zasažen byl Královéhradecký kraj, kde mimořádná situace platila ve všech pěti okresech.

Problémy měl i další z distributorů E.ON. Společnost již na začátku týdne vyčíslila škody jenom v jižních Čechách na milion korun. Mluvčí firmy Vladimír Vácha dnes ČTK řekl, že vichřice z distribučního území E.ON zasáhla z převážné většiny právě jih Čech, částka tak prakticky odpovídá celkovým škodám, které společnost v souvislosti se silným větrem eviduje.

E.ON zaznamenal kvůli vichřici několik desítek poruch na vysokém napětí na Českokrumlovsku, zejména v okolí Větřní, Vyššího Brodu nebo Lipna nad Vltavou. Problémy byly i na Prachaticku v lokalitách Vimperska a Volarska, na Jindřichohradecku a na Pelhřimovsku.

Silný vítr postihl Česko i tento čtvrtek. Energetici kvůli pádům stromů do vedení evidovali desítky poruch, zejména na vedeních nízkého napětí. Například v Libereckém kraji byly bez elektřiny desítky domácností. Podle Kříže ale situace tak dramatická jako před týdnem nebyla.

„Včerejší (čtvrteční) vítr byl výrazně slabší. Evidovali jsme sice zvýšenou poruchovost v průběhu dne, výpadky se ale dařilo posíleným četám rychle opravovat a škody nejsou velké,“ dodal.

–čtk–


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty