Zkontrolujte si řidičák: desetitisícům lidí přestane platit!

TNBiz, 3.3.2017

Téměř 40 tisíc řidičů se tento měsíc přestane platit řidičský průkaz. Všichni, kterým byl řidičský průkaz vydán v roce 2007, se postupně musí dostavit na příslušný odbor obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Z 800 tisíc řidičů, kterým letos průkazy přestanou platit, to zatím udělalo už přes 130 tisíc řidičů. Naopak 47 tisíc šoférů nestihlo vyměnit řidičáky, jejichž platnost končila v lednu a v únoru. Ministerstvo dopravy teď varuje, že v březnu úřady čekají další nápor, protože platnost průkazů končí velkému množství řidičů.

Pokud vám končí platnost řidičského průkazu v březnu, máte nejvyšší čas si zažádat o nový. "Lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do 5 dnů, vyjde ho výměna na 500 korun," upozorňuje ministerstvo dopravy.

Výměna ve dvacetidenní lhůtě je jinak zdarma. A to i v případě, že necháte stávající průkaz propadnout. Řidič k výměně potřebuje pasovou fotografii a stávající řidičák, se kterými musí přijít na příslušný úřad.

S výměnou není potřeba čekat na poslední chvíli, o nový průkaz lze žádat s tříměsíčním předstihem. Část šoférů toho již využila, protože podle lednových údajů měla jen v březnu skončit platnost téměř 77 tisíc průkazů.

Ministerstvo varuje, že další velké nápory na úřadech očekává v srpnu, říjnu a listopadu. Otálet s výměnou by neměli hlavně řidiči v Praze, Jihomoravském, Moravskoslezském a ve Středočeském kraji, kde je potřeba vyměnit nejvíce průkazů.

Pokud necháte řidičský průkaz propadnout, budete dál řídit a chytnou vás policisté, hrozí vám  pokuta  až     2 000 korun na místě nebo 2 500 korun ve správním řízení.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky