Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.03.2017 07:18:42

OPEC ještě nepochopil, že začal další těžební boom

Druhá vlna těžby z břidlic by mohla být ještě silnější než ta první. OPEC je tím pravděpodobně překvapen, ale současný boom těžby v USA je mohutnější než ten, ke kterému došlo mezi červencem 2011 a dubnem 2015. Ceny ropy přitom dnes leží jen na polovičních úrovních a boom začal ještě předtím, než Donald Trump začal konat, aby naplnil své sliby ohledně uvolnění regulace v energetice.

Růst těžby z břidlic by tedy mohl ještě zesílit v případě, že se ceny ropy budou dále zvedat, či pokud dojde k poklesu nákladů. Následující graf porovnává současný těžební boom v USA s boomem předchozím (skutečný vývoj a jeho trend):

 Překlady 

OPEC si vývoj představoval jinak. V roce 2014 se začal držet strategie zaměřené na ochranu jeho podílu na trhu. Jeho hlavním cílem bylo vytlačit z trhu těžbu s vysokými náklady, mezi kterou patří i těžba z břidlic. Poté se OPEC dostal do finančních potíží a v listopadu minulého roku snížil svou produkci asi o 1,2 milionu barelů denně. Saúdský ministr pro těžbu ropy Khalid Al-Falih v té době řekl, že v roce 2017 nečeká výraznější zvýšení těžby v USA.

Nyní je ovšem zřejmé, že už v té době začala těžba v USA procházet oživením. Saúdům se to nemusí líbit, ale podle dat dosáhla dna v září minulého roku a od té doby se produkce zvedla na úrovně z dubna minulého roku. OPEC by se ale měl obávat zejména toho, že současné tempo růstu je ještě vyšší než během prvního těžebního boomu (viz uvedený graf). 

Je pravdou, že ke zvýšení těžby v USA dochází i díky těžbě v Mexickém zálivu, kde začala produkce z projektů Thunder Horse South společnosti BP a Stones společnosti Royal Dutch Shell. Tento region ale spolu s Aljaškou pomáhal i během předchozího boomu. A jádrem toho současného je těžba z břidlic. Produkce ropy v USA pak podkopává omezení těžby v zemích OPEC. Pokud tedy OPEC nepřikročí k dalšímu omezení těžby, což je nepravděpodobné, vývoj se pro něj může již jen zhoršovat. Trh se do rovnováhy ani zdaleka nedostal a OPEC pravděpodobně vážně podcenil schopnost amerických těžařů adaptovat se na nižší ceny ropy. A kdyby se zemím OPEC přece jen podařilo dosáhnout dalšího růstu cen, boom v USA by ještě zesílil. 

OPEC nepochopil jednu základní věc. Břidlicová revoluce totiž není ani tak o nových technologiích, jako o novém přístupu k celému podnikání v této oblasti. Thomas Reed, který stojí v čele JKX Oil & Gas, k tomu říká, že horizontální vrty a frakování tu jsou již asi padesát let. Nyní ale firmy kombinují obě technologie v jednom vrtu a navíc jsou schopny provést celý proces velmi efektivně. Tradičně vysoké počáteční investice a dlouhá doba rozvoje projektu se těžby z břidlic netýkají. V budoucnu sice náklady těžby z břidlic porostou, ale nyní jsou těžební společnosti schopny zvýšit produkci s nízkými náklady a růst těžby je téměř jistý. OPEC to ale zřejmě ještě nepochopil. 

Autor: Julian Lee

(Zdroj: Bloomberg GadFly)


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688