Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.03.2017 17:05:06

Summary: Salesforce.com zklamal investory výhledem na další čtvrtletí, Lowe’s Cos těžil z dobrého vývoje amerického realitního trhu

Farmaceutická společnost Mylan NV dosáhla v posledním čtvrtletí roku 2016 celkové tržby v hodnotě 3,27 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 31 procent. A to je při tržním konsensu usazeném na 3,17 mld. USD skvělý výsledek. Podobně příznivé výsledky hospodaření zaznamenal i salesforce.com, Poskytovatel podnikového software a cloudových služeb. Ten ukončil poslední čtvrtletí roku 2016 výsledky v souladu s tržním konsensem. Také obchodní řetězec se zbožím pro dům a zahradu - Lowe´s Cos zaznamenal příznivá data. Těžil totiž z dobrého vývoje amerického realitního trhu.


USA

salesforce.com
Poskytovatel podnikového software a cloudových služeb ukončil kvartál F4Q17 víceméně v souladu s tím, co předpokládal trh. Celkové tržby narostly meziročně o 27 % na úroveň 2,3 mld. USD a s nimi vyskočil také provozní zisk, jenž dosáhl 295 mil. USD (+35 % YoY) rozšiřujíc EBIT marži o 80 bps YoY na 12,9 %. Čistý zisk na akcii se nesl ve znamení téměř 50% meziročního růstu na 28c (3c nad konsensem). Po očištění o jednorázové položky však dostáváme záporných 8c na akcii, což značí 75% YoY pokles. Položka příjmy příštích období, která nám dává obrázek o zpětné vybraných poplatcích, meziročně posílila o 30 % na 5,5 mld. USD při tržní predikci 5,3 mld. USD.
Jak si vedl salesforce.com ve srovnání s konkurencí? Co se týče samotného předplatného za cloudové služby, tady je nutno říci, že částečně zaostával. Jeho 25% YoY nárůst nedokázal dotáhnout 30% posílení německého SAP nebo 33% amerického IBM. Nesmíme opomenout ani Amazon a jeho cloudovou službu Amazon Web Services, jenž meziročně vyskočila o 47 %.
Avšak hlavním zklamáním je pro investory výhled na další kvartál. Poměrně úzký interval tržeb 2,34 – 2,35 mld. USD (+22,5% YoY při střední hodnotě) se nachází pod tržním konsensem 2,37 mld. USD. To samé platí pro čistý zisk na akcii, jenž je směřován mezi 0,25 – 0,26 USD (+6% YoY při střední hodnotě) při tržním odhadu udávajícím 0,28 USD. Neuspokojivý odhad tržeb je způsoben právě již zmiňovanou položkou příjmy příštích období, jež překonala očekávání a přesunula tak část tržeb z kvartálu F1Q18. Akcie salesforce.com před otevřením trhu klesají o 3,5 %.
 

Lowe’s Cos
Obchodní řetězec se zbožím pro dům a zahradu těžil z dobrého vývoje amerického realitního trhu. Rostoucí ceny nemovitostí motivovaly majitele k větším výdajům na opravu/údržbu, což se projevilo v tržbách na úrovni 15,78 mld. USD (+20 % YoY) při tržním konsensu 15,37 mld. USD. Same-store-sales (tržby z prodejen otevřených déle než 1 rok) rostly meziročně o 5,1 %, zatímco predikce udávaly 2,4 %. Zefektivnění prodeje v podobě propuštění cca 1 % zaměstnanců pomohlo čistému zisku na akcii, jenž se vytáhl na 0,86 USD (+45 % YoY). Tržní odhady v tomto případě směřovaly k 0,79 USD.
Výsledkem příznivého trendu na realitním trhu by měly být tržby za fiskální rok 2017 rostoucí o 5 %. K tomu si ještě přidejme čistý zisk na akcii očištěný o jednorázové položky na úrovni 4,64 USD (1,1 USD nad tržním konsensem). Pozitivně překvapivé výsledky a výhled posouvají akcie před otevřením trhu vzhůru o 9 %.

Mylan NV
Farmaceutická společnost vygenerovala v předešlém kvartálu celkové tržby v hodnotě 3,27 mld. USD (+31 % YoY), což je při tržním konsensu usazeném na 3,17 mld. USD skvělý výsledek. Navzdory prudce rostoucím nákladům na prodané zboží (+30 % YoY na 1,4 mld. USD) se podařilo rozšířit provozní marži o 350 bps na 33,5 %. To hezky vykrystalizovalo v čisty zisk na akcii ve výši 1,57 USD (+29 % YoY), což je o 15c výš, než udávaly odhady trhu.
Růst tržeb pozorujeme napříč všemi segmenty – Severní Amerika zvýšila obrat o 22 % YoY na 1,6 mld. USD, EMEA o 50 % YoY na 0,9 mld. USD a zbytek světa o 28 % YoY na 0,7 mld. USD. Je však nutno upozornit, že tyto růsty byly převážně výsledkem akvizice společnosti Meda. Měnové výkyvy měly negativní dopad v segmentu EMEA ve výši 20 mil. USD a pozitivní 17mil. USD vliv ve zbytku světa.
Management směřuje tržby za rok 2017 do intervalu 12,25 – 13,75 mld. USD (+17 % při střední hodnotě), což je dobrá správa pro trhy, jejichž odhad 12,6 mld. USD se nachází více v jeho spodní části. V případě čistého zisku na akcii bylo stanoveno rozmezí 5,15 – 5,55 USD (+72 % při střední hodnotě), jež odpovídá tržnímu konsensu 5,33 USD.
Mylan má za sebou nelehký rok poznamenaný vládním šetřením, jež se týkalo cenotvorby jeho hlavního produktu EpiPen. Finální částka za mimosoudní urovnání sporu dosáhla 470 mil. USD plus závazek, že Mylan uvede na trh levnější generickou verzi EpiPen. Její prodej byl zahájen koncem minulého roku, přičemž se prodává za přibližně poloviční cenu ve srovnání s originálním produktem. Dobré výsledky ke konci roku tak byly pro akcie Mylan kýženou pomocí a jejich cena dnes vyletěla o 7,5 % výš.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688