Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.02.2017 17:19:15

Summary: Veolia Environment SA se výsledky hospodaření dotáhla na loňský rok, AXA SA navýšila dividendu

I přes relativně solidní výsledky hospodaření nevidí Veolia Enviroment SA výhledy na další roky příliš příznivě. Lepší zprávy přišly z AXA SA, která investorům navýšila dividendu na 1,16 EUR za akcii. 

Evropa:

Veolia Environnement SA (DIP)

V horní linii výsledovky se Veolie v tomto roce téměř dotáhla na loňský výsledek. Tržby ve výši 24,4 mld. EUR značily 2,5% pokles těsně pod tržní konsensus 24,45 mld. EUR. Úsporná opatření vytáhla ukazatel EBITDA o 2 % výš na 3,05 mld. EUR v souladu s očekáváním trhu. Spodní linie na tom byla podobně – čistý zisk 610 mil. EUR (+5 %) překročil predikce o 10 mil. EUR. Suma sumárum, výsledky Veolia za rok 2016 splnily do puntíku vše, co se od nich čekalo.

Problémy začínají s výhledem na další roky. Ukazatel EBITDA by měl v roce 2017 vykázat nulový (případně mírný) růst, přičemž konsensus se ubíral k 5 %. Vedle slabé poptávky je potíží také vlekoucí se inflace, na kterou jsou navázány tarify za vodné/stočné (40 % celkových tržeb) především v regionálně dominantní Francii, která tvoří 20 % celkových tržeb a v roce 2016 bojovala s nízkou až zápornou inflací. V roce 2018 by EBITDA měl dosahovat stabilního růstu a v roce 2019 by se měl dostat do intervalu 3,3 – 3,6 mld. EUR, což je v souladu s tržním konsensem. Ve výsledku se tedy růst EBITDA posouvá o jeden rok.

Dobrou zprávou je, že osekávání nákladů, které se předtím jevilo jako ambiciózní plán, se ještě zrychlilo z původních 600 mil. EUR na současných 800 mil. EUR. Plánovaná úspora v předešlém roce ve výši 200 mil. EUR byla nejenže splněna na výbornou, dokonce se ji podařilo vytlačit až na 250 mil. EUR. V roce 2017 by měla dosáhnout hodnoty 250 mil. EUR (předešlý plán >200 mil. EUR) a v roce 2018 300 mil. EUR.

Pro rok 2016 byla oznámena dividenda ve výši 0,8 EUR/akcii, o 9,6 % vyšší proti loňskému roku, přičemž v budoucnu bude její růst navázán na růst čistého zisku. To značí odklonění od předešlého plánu +10 % každý rok. Management pro teď odmítl jakoukoli možnost akvizic nebo fúzí v blízké době, jelikož má teď dle svých slov „větší problémy“ a „podmínky prozatím nejsou příznivé“. Akcie Veolia dnes odepisují 6 %.

AXA SA (DIP)

Na podobný tón uzavírala rok 2016 také francouzská pojišťovna AXA. Tržby ve výši 100 mld. EUR byly proti předloňskému roku jen mírným 1% zlepšením. Překonaly však konsensus postavený na 96 mld. EUR. Čistý zisk na akcii očištěn o jednorázové položky přidal 5,5 % na 2,3 EUR, čímž se dokázal vytáhnout k tržnímu konsensu 2,24 EUR. Stejné jako v případě německé Allianz, jde slušný výkon na vrub vyšším prémiím v segmentu majetkového pojištění. Jeho provozní zisk narostl o 9 % na 3,5 mld. EUR (celkový provozní zisk 7,9 mld. EUR) a táhl tak stagnující segment životného pojištění. Management ještě podtrhl příznivý vývoj amerického trhu, díky postupnému zvyšování úrokových sazeb.

Dividenda pro rok 2016 byla navýšena o 6c na 1,16 EUR. Návratnost kapitálu (ROE) zakotvila na úrovni 13,5 % (-60 bps YoY), což je srovnatelně vyšší než u Allianz (12 %). Cíl do roku 2020 je udržet tento indikátor v rozmezí 12 % až 14 %. Dopomoct by měl také program nižších výloh, jenž byl měl ve stejném období dosáhnout roční úspory 2,1 mld. EUR. Akcie AXA v návaznosti na oznámení klesají o 1,5 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688