Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  23.02.2017 12:06:49

Jak si vede Zcash?

28. října minulého roku byla na finanční trhy uvedena další z řady tzv. virtuálních měn, Zcash (ZEC). Podívejme se, jak se tomuto potenciálnímu budoucímu konkurentovi Bitcoinu (BTC) daří po více než čtvrtroce fungování.

Mezi kryptoměnami panuje velká konkurence. Zdrojové kódy jsou otevřené a není proto složité vytvořit “novou” měnu zkopírováním již existujícího programu, ve kterém kromě jména dojde ke změně některých vlastostí týkajících se množství měny nebo rychlosti její distribuce. Co ale virtuální měnu udělá zajímavou pro investory, je ochota účastníků finančních transakcí ji používat. Pro její úspěšnou budoucnost bude tedy třeba, kromě dobré marketingové strategie, poskytnout nějakou přidanou hodnotu, která konkrétní virtuální měnu funkčně odliší od již existujících. Touto vlastností Zcash disponuje. Na rozdíl od Bitcoinu poskytne jeho uživatelům, dle tvrzení tvůrce Zooko Wilcoxe, naprostou anonymitu při vypořádání finančních transakcí. Z této vlastnosti ostatně vychází i pojmenování samotné měny, kde Z v názvu zastupuje “zero-knowledge proofs”, tedy bez důkazů.

Z celkového počtu vytěžitelných “mincí”, který byl stanoven na 21 mil. kusů, bylo zatím do digitálního světa vypuštěno 700 tisíc ZEC. Bylo by mimochodem zajímavé sledovat, jak by se ekonomická teorie růstu, založená na inflačních očekáváních, vypořádala s pevně stanoveným množstvím peněz, kdy společně s růstem ekonomiky musí docházet k dělení virtuální měny na stále menší platební jednotky. Jeden Xcoin by tak svou hodnotu v čase neztrácel, ale na rozdíl od klasických “tisknutelných” platidel ji naopak získával.

Internetové stránky coinmarketcap.com evidují k dnešnímu dni celkem 723 různě pojmenovaných kryptoplatidel jejichž tržní kapitalitace, tedy aktuální cena násobená počtem existujících, resp. zatím vytvořených jednotek, je téměř 21mld. USD. Jsou zde ale diametrální rozdíly. Z uvedené kapitalizace připadá na vedoucí Bitcoin 18 mld., na druhé Ethereum pak 1,1 mld. USD. Zcash zatím zaujímá 17 příčku s tržní hodnotou 21 mil. USD.

Graf vývoje ceny tohoto virtuálního finančního aktiva není třeba vkládat, postačí slovní popis. V prvních dnech jeho existence se cena pohybovala v násobcích Bitcoinů. To bylo způsobeno zejména malým počátečním množstvím ochodovatelných ZEC, o které však byl mezi spekulanty velký zájem. Ten byl podpořen i způsobem vzniku nové měny, na němž se podíleli odborníci z Johns Hopkins University a MIT, a na jehož úspěch vsadily své finance i fondy rizikového kapitálu. Všichni zúčastnění budou také odměněni a postupně si rozdělí 10% z celkové emise. Počáteční spekulativní nálada se ale rychle vytratila a od prosince se cena Zcash zatím drží v oblasti mezi 50 USD a současnými 30 USD (přibližně 0,027 BTC). Trend ceny je klesající a koreluje tak s rostoucím množstvím měny v oběhu a vyčkáváním potenciálních kupců na nové zprávy, které by potvrdily jeho budoucí konkurenceschopnost na poli kryptoměn. Objem obchodů je zatím nízký (do 1mil USD), takže i malé zvýšení poptávky může s cenou výrazně pohnout. A vzhledem k prostředí, ze kterého Zcash pochází a zázemí stojícím za jeho vznikem lze předpokládat, že zprávy, které jej mediálně podpoří, lze spíše očekávat než vyloučit.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

03.03.2008RMS - souhrn 9.týden: Jak si vedly akcie Intelu a MSFT ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.05.2007Jak si vede Pegas ve srovnání s konkurencí? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
05.05.2006Jak se vede architekte ? Peloton (Dům a zahrada)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688