BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  23.02.2017 10:17:59

Akvizice Fortuny: Sázka na rapidní růst

 

Společnost Fortuna dnes ohlásila nákup společnosti Hattrick Sports Group LLC v hotovosti za 85 mil. EUR a případných dalších maximálně 50 mil. EUR v případě dobré budoucí výkonnosti kupovaných aktivit.

Jde o zásadní strategickou akvizici, která dále rozšiřuje regionální působnost firmy. Společnost měla před akvizicí prakticky nulový čistý dluh, takže na koupi a první část platby 85 mld. EUR si musí půjčit, a to formou převážně bankovních úvěrů. Fortuna chce zachovat přebírané značky Casa Pariurilor v Rumunsku a PSK a Hattrick v Chorvatsku."Před několika měsíci jsme v analýze společnosti napsali, že Fortuna využije své silné finanční pozice k dalším investicím do organického růstu nebo akvizic. Nyní se druhá z těchto variant naplňuje, takže nás tento krok nepřekvapuje a potvrzuje naše přesvědčení, že management dobře zná strategickou situaci na trhu.“ říká k fúzi Martin Vlček, analytik společnosti BH Securities. 

Akvizici vidí jako velkou příležitost Fortuny rapidně vyrůst na silného hráče v regionu střední a jihovýchodní Evropy: „Je to pro společnost dobře, protože jak jsme zmínili právě již v říjnu, větší velikost firmy je v současném klimatu konsolidace v oboru důležitá pro dosažení lepší dlouhodobé ziskovosti. Společnost na tento trend správně strategicky zareagovala současnou akvizicí. Díky zkušenému managementu a silnému finančnímu partnerovi v podobě společnosti Penta a majoritnímu vlastníkovi se zkušenostmi v oblasti fúzí a akvizic znamená konsolidace v oboru pro Fortunu spíše příležitost než hrozbu."


Výše nového dluhu by neměla pro společnost představovat riziko nesplacení. Základní platba 85 mil. EUR představuje něco přes 3násobek odhadované EBITDA za letošní rok. Díky akvizici by budoucí EBITDA měla být ještě vyšší a případná dodatečná platba je závislá na dobrých výsledcích akvírovaných aktiv, takže společnost má dostatek prostoru tento dluh pohodlně splatit. Pomůže i očekávaný poklesu nákladů na rozvoj nové platformy a tím vyšší očekávané volné peněžní toky, které by firma měla v budoucnu generovat, Dalším benefitem bude velmi pravděpodobný pozitivní vliv dnešní akvizice na free cash flow.
 


Martin Vlček
Analytik​​
BH Securities a.s.
 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688