Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.02.2017 10:19:08

Co bude konkrétně znamenat letošní reflace

V polovině roku 2016 se globální ekonomika vydala cestou reflace a toto téma se také stalo dominantním tématem světových finančních trhů. Ceny komodit se zotavily, zvýšilo se tempo reálného růstu světové ekonomiky a došlo k prudkému zlepšení růstu nominálního. Teorie dlouhodobé stagnace postupně ztratila svou dřívější váhu u investorů, kleslo riziko deflace, zvýšila se inflační očekávání po celém světě. Jednou z nejdůležitějších investičních otázek nyní je, zda bude tento reflační trend pokračovat i v letošním roce. Moje odpověď založená na našich modelech je kladná. Nicméně povaha reflace se bude měnit. Reflace totiž automaticky neznamená, že globální inflace a inflační očekávání budou i nadále znatelně růst.

Pro rok 2017 je pravděpodobné, že budou postupně zvyšovány odhady reálného růstu ekonomiky, ovšem inflace se postupně stabilizuje. Ve většině vyspělých zemí tedy nepřevýší inflační cíle centrálních bank. Akciové trhy a další riziková aktiva by takový scénář pravděpodobně vnímaly jako mix zdravého růstu a inflace. Dluhopisové trhy by se zřejmě stabilizovaly.

Následující dva grafy ukazují naše odhady dalšího vývoje celkové a jádrové inflace ve vyspělých ekonomikách:

Soustružník 

Poslední ekonomická data ukazují na zesílení ekonomického růstu ve vyspělých zemích. Jejich tempo růstu se vyšplhalo na 3 % a to je vysoko nad dlouhodobým trendem, který se pohybuje kolem 1,8 %. Nad trendem se navíc pohybují Spojené státy (3,6% tempo růstu), eurozóna (růst dosahující 2,5 %), Japonsko (růst ve výši 1,8 %) i Velké Británie (růst ve výši 2,5 %). Tento vývoj táhne zejména výrobní sektor, prudce rostou zásoby a zlepšuje se i nálada v podnikatelském sektoru a mezi domácnostmi. Rozvíjející se trhy se nyní pohybují blíže trendu, čínské tempo růstu kleslo z 8 % dosažených v posledních měsících minulého roku na 7,2 %. Tuto část světové ekonomiky je nutno pozorně sledovat, ale je ještě brzy tvrdit, že čínskou ekonomiku čeká prudké zpomalení ekonomické aktivity.

Mohlo by v letošním roce dojít k nečekanému prudkému zvýšení inflace? Celková inflace by mohla nadále růst v případě, že by dál sílily ceny komodit. Ty by mohl hnát nahoru optimismus spojený s dobrým vývojem v globální ekonomice. Poslední roky ale ukázaly, že jádrová inflace je na změny cen komodit velmi málo citlivá, a to oběma směry. To značně snižuje riziko prudkého zvýšení inflace. Velké obavy z vysoké inflace by byly relevantní pouze v případě, že by začaly být zpochybňovány inflační cíle centrálních bank. V eurozóně a Japonsku takový vývoj není pravděpodobný, ovšem v USA a ve Velké Británii se trh práce pohybuje blízko plné zaměstnanosti a tento scénář se tam nedá vyloučit. Ani zde ale letos k něčemu takovému pravděpodobně nedojde.

Autor: investor a ekonom Gavyn Davies

(Zdroj: FT, Fulcrum AM)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688