chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  20.02.2017 11:12:36

Pojištění domácnosti: Jak klientovi správně nastavit smlouvu?

Pojištění domácnosti je bezesporu dobrá věc pro každého klienta, který nechce žít v nejistotě. Ruku na srdce, nikdo totiž nemůže vědět, co se v životě může přihodit a během mžiku se z nás klidně mohou stát bezdomovci. Klíčové však je mít nastavenou smlouvu o pojištění domácnosti dobře. Jak poskytnout vašemu klientovi tu nejlepší pojistnou smlouvu? To se hnedka dozvíte! :-)
 
Pojistná hodnota by měla odpovídat ceně všech věcí, které váš klient v bytě má. A opravdu všech. Pojištění domácnosti se vztahuje nejen na věci umístěné v bytě a v prostorách v jeho půdorysu, ale i na věci, které se nacházejí v uzamčených nebytových prostorách a v prostorách, které k bytu náležejí, ale jsou umístěny mimo jeho půdorys – tedy ve sklepě, komoře či garáži – a ve společných částech domu – chodby, schodiště, prádelna, sušárna, kočárkárna, v němž se byt nachází. Pojištěny jsou i věci, které jsou umístěny na pozemku, který k bytu nebo rodinnému domu přináleží, pokud jejich vlastnosti či charakter venkovní umístění umožňuje – např. zahradní nábytek, houpačka apod.
 
Vector Household Appliances Protection

























Co může vašemu klientovi hrozit?

Při nastavování pojistné smlouvy si s klientem promyslete, jaká nebezpečí mu hrozí. Pokud například jeho dům stojí na kopci, asi není úplně velká pravděpodobnost, že by se ho týkaly povodně. U pojištění zohledněte i plochu klientovy domácnosti.
 
Důležité je, aby váš klient byl pojištěn hlavně proti požáru, výbuchu, škod z kouře, vichřici, krupobití. Dále svému klientovi poraďte pojištění proti vodovodním škodám, škodám z přepětí nebo zkratu či zlodějům. Pojistit svého klienta můžete proti vykradení domu či bytu. A to třeba jen na dobu, kdy bude na dovolené.

Kdy se pojištění domácnosti vašemu klientovi vyplatí?

Ze statistik pojišťoven vyplývá, že nejčastější příčinou škod v domácnosti jsou vodovodní škody a škody vzniklé přepětím či zkratem.
 
To jsou ale „malé“ škody ve srovnání se škodami fatálními. Tyto situace  mohou vašeho klienta srazit až na ekonomické dno. Díky doplňkovým pojištěním můžete s klientem vytvořit pojištění na míru tak, aby zahrnulo všechna rizika, kterých se bojí.

Jaké jsou nejčastější chyby při sjednání životního pojištění?

Nejčastěji jde o neaktualizaci pojistných smluv. Proto u svého klienta berte v potaz, že jak život plyne, mění se i klientův majetek či vybavení jeho bytu. Proto dbejte na to, aby pojištění domácnosti bylo každé 2 - 3 roky klientovi aktualizované. Nejčastějšími důvody pro aktualizaci jsou rekonstrukce, pořízení nového vybavení.                                  
 
Dále svému klientovi zdůrazněte, že na pojištění neušetří. Pár stovek ušetřených ročně by ho v závěru mohlo přijít velice draho.

Klientovi navrhněte spojení pojištění domácnosti s pojištěním občanské odpovědnosti

S novým občanským zákoníkem vzrostla i důležitost pojištění odpovědnosti. Je potřeba mít to na paměti. Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě se vztahuje na škody na zdraví, majetku a zvířatech, ale také na škody finanční, nemajetkové i regresní nároky pojišťoven.
 
Pojištěni jsou přitom všichni členové společné domácnosti (manžel/manželka, druh/družka, registrovaný partner, osoby příbuzné v linii přímé, děti nevlastní, osvojené či v pěstounské péči do věku 26 let a další). Pojištění se vztahuje také na škody, které způsobí vlastní (opatrovaná) domácí či drobná hospodářská zvířata.
 
Zdroj: FinExpert.cz

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688